Poznatoj voditeljki pozlilo od salate: Mislila je da je zbog glutena, a saznala da ima najsrtonosniju bolest na svetu

Slobodanka Ćorić Vesti 02.11.2023 08:56 0

Kada je Marija osetila nadimanje i bol koji je opisivala "kao da će eksplodirati iznutra", obratila se lekarima. Oni su u početku odbacili njene simptome, zbog čega je voditeljka odlučila da pomoć potraži u drugoj bolnici

Maria Menounos

Profimedia

Nakon što se bol u stomaku pojavio 2022. godine, sportistkinja, glumica i voditeljka Marija Menunos (45) otišla je kod lekara. Bol se javio nakon što je pojela salatu koja se sastoji od "farro" pšenice koju mnogi nazivaju "majkom svih pšenica". Reč je o namirnici koja se koristi za salate, kašice za doručak ili kao dodatak povrću. Poznata je kao zdravo celokupno zrno, a puna je vlakana, gvožđa i proteina.

Sve se dogodilo tokom leta prošle godine. Kada je Marija osetila nadimanje i bol koji je opisivala "kao da će eksplodirati iznutra", obratila se lekarima. Oni su u početku odbacili njene simptome, zbog čega je voditeljka odlučila da pomoć potraži u drugoj bolnici. Tamo je poslata na skeniranje, a rezultati su otkrili da boluje od jednog od najsmrtonosnijeg oblika raka - raka pankreasa. Kancer je bio u drugoj fazi.

Mislila sam da sam netolerantna na gluten

"Mislila sam da je problem u salati. Bila sam sigurna da moram da postanem netolerantna na gluten i da moj stomak nije ovo dobro podnosio", rekla je voditeljka koja bolest nije otkrila tako lako. Prethodno je uradila endoskopiju i kolonoskopiju, a potom i skener. Svi rezultati bili su dobri i ništa nije ukazivalo na zdravstveni problem. Lekari su njen pankreas opisali kao "neupadljiv".

Ipak, simptomi su i dalje postojali. Marija je patila od dijareje, a bolovi su u novembru 2022. postali nepodnošljivi. Zbog toga je u januaru otišla kod lekara i tražila skeniranje celog tela. Tada je dobila dijagnozu, a doktori su rekli da su prethodni pregledi propustili rezultat jer "nisu bili jasni kao skener celog tela".

Maria Menounos

Profimedia

 

Hitno je prebačena na operaciju i u februaru 2023. godine, tumor je hirurški uklonjen, zajedno sa delom pankreasa i delom slezine i 17 limfnih čvorova. Rak se nije proširio u njenom telu i nije joj bilo potrebno dalje lečenje. Marija se sada oseća dobro, ali nastavlja da pazi na simptome. Odlučila je da beleži sva zabrinjavajuća osećanja u knjigu kako bi mogla da prati promene.

Kada je na Instagramu objavila jednu fotografiju u bikiniju, osvrnula se na ožiljke od operacije. "Razmišljam o operaciji koju sam imala ranije ove godine i zahvalna sam na snazi kojom me je Bog blagoslovio da prođem kroz ovo i naravno, svim divnim ljudima koje je poslao da meni pomognu! Sada gledam ožiljke koje pažljivo štitim od sunca i smejem se", napisala je lepa voditeljka i dodala da je njena ćerka "njen najbolji lek".

"Želim da budem naučena da je najvažnija stvar u njenom životu da bude zdrava, a onda može da postigne i radi sve što želi. Mislim da će moje sledeće poglavlje života biti najzdravije jer sam bila primorana da zaista preispitam svoje zdravlje na tako dubok način. To je promenilo tok svega", rekla je Marija.

Simptomi raka pankreasa su suptilni

Rak pankreasa se obično ne otkriva do kasnijih faza, kada je bolest uznapredovala, što otežava dalje lečenje. To je zato što retko kada izaziva bilo kakve simptome u ranim fazama, a znaci upozorenja mogu da budu toliko suptilni, da se prepisuju manje ozbiljnim oboljenjima.

"Veoma smo zahvalni Mariji i našim drugim pacijentima koji tako hrabro dele svoje priče kako bi podigli svest o važnosti ranog otkrivanja. Rak pankreasa izaziva malo simptoma u ranim fazama jer raste duboko u abdomenu. Najčešći simptomi koji mogu da se jave jesu bol u stomaku i problemi sa crevima. Oni lako mogu da se pripišu drugim zdravstvenim problemima", rekla je dr Džuli Flešman, predsednica "Mreže za akciju protiv raka pankreasa".

Komentari (0)
Loading