Gladni ste nakon žitarica ili slatkog peciva za doručak? Stručnjaci objašnjvaju koje nas to namirnice ne zasite iako smo se najeli

Vesti 31.10.2023 11:27 0

Ako često posežete za užinom ubrzo nakon što pojedete određenu hranu, nije sve u vašoj glavi. Neke namirnice zapravo povećavaju vaš apetit i čine vas još gladnijim.

jelo

Shutterstock

Obično je kriva hrana koja se sastoji uglavnom od rafinisanih ugljenih hidrata i bogata šećerom jer im često nedostaju zasitni proteini i vlakna, što doprinosi nezasitnoj žudnji i gladi.

Umesto da posegnete za jednom od ovih namirnica koje vas ne zadovoljavaju, odlučite se za hranu koja ima nutritivne vriedosti.

Slatka peciva

Poznato nam je iskušenje da se probudite gladni i promatrate slatka peciva na svom stolu dok pijete prvu jutarnju kafu. Međutim, slatka peciva su neke od najgorih namirnica s kojima možete započeti dan i sigurno nisu potpuni doručak.

"Ove pečene poslastice su odlične za zadovoljavanje vašeg nepca, ali nisu super zadovoljavajuće za želudac jer imaju tendenciju da vas prividno zasite. Bez dovoljno proteina ili vlakana (kojih peciva obično nedostaju), ove poslastice će vam povisiti šećer u krvi, uzrokujući ponovni pad šećera u krvi ubrzo nakon toga.

Kada vam šećer u krvi padne, na kraju se osjećate gladno i umorno – a to nije idealno ako tek počinjete svoj slobodan dan. Stoga, umesto ovih slatkih poslastica odaberite doručak s proteinima kao što su kuvana jaja ili grčki jogurt da biste duže ostali siti, prenosi Klix

Grickalice

Ako pojedemo šaku čipsa ili pereca želimo još, a to možete pripisati soli, jer on aktivira receptore na vašim nepcima, što znači veću dubinu ukusa.

Međutim, postoji još jedan razlog zašto žudimo za slanom hranom. Naučnici pretpostavljaju da ljudi žude za solju zbog mogućnosti da so pokreće oslobađanje dopamina, hormona koji nam omogućava da osećamo zadovoljstvo.

Ovo može stvoriti začarani krug jer slane grickalice poput čipsa i pereca imaju tendenciju da budu pune rafiniranih ugljenih hidrata i jedva da ima vlakana koja usporavaju varenje. To vas čini pre gladnijim.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb je sličan smeđoj riži po tome što su mekinje uklonjene iz zrna pšenice koja se koristi za pravljenje hleb. Prehrambena industrija će ponekad čak napraviti korak dalje i koristiti kalijum bromat ili hlor dioksid za izbeljivanje brašna i uklanjanje bilo koje prirodne žute boje kako bi postao belji.

Zašto se ovo radi? Čisto zbog estetike ili, drugim rečima, samo da bi hleb izgledao lepše za potrošača. Međutim, kao rezultat toga, hleb je lišen većine hranljivih sastojaka i vlakana koja malo doprinose održavanju osećaja sitosti. U stvari, jedna kriška belog hleba nudi manje od grama vlakana.

Slatke žitarice

Pahuljice zaslađene šećerom uglavnom se sastoje od šećera. A to znači da ne sadrže ni približno dovoljno vlakana i proteina, koji osiguravaju osjećaj sitosti. Zato konzumacija ovih vrsta žitarica može uzrokovati oštre skokove šećera u krvi, a zatim i padove.

Ako volite jesti žitarice i želite nešto što će vam pomoći da izbegnete glad i da održite nivo šećera u krvi stabilnijim, odaberite kutiju koja sadrži više od pet grama vlakana po porciji. Takođe, uparite svoje žitarice s mlekom bogatim proteinima, poput mleka od soje, ili umesto toga koristite grčki jogurt kao bazu.

Pomfrit

Iako je krompir iznenađujuće odličan u podsticanju sitosti, ali je znatno manje efikasan kada je u pomfritu. To je zato što sadrži mnogo ugljenih hidrata i natrijuma, koji zadovoljavaju ukus, ali ne toliko i osećaj gladi. Bez ikakvih proteina ili vlakana, ako jedete samo pomfrit, verovatno ćete osjetiti glad vrlo brzo nakon što pojedete svoju porciju pomfrita.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading