Organizam vam govori, da li ga slušate? Evo šta stručnjaci kažu da je posledica nedostatka vitamina C, a možda već svakodnevno prolazite kroz to

Vesti 30.10.2023 14:30 0

Vitamin C jedan je od važnijih vitamina u našem organizmu zato što igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Iako ga često preporučuju kada smo prehlađeni, on za naše telo predstavlja mnogo više od samog "leka" za prehladu.

vitamin c

Shutterstock

Njegov nedostatak može da se manifestuje na razne načine u celom telu, a prepoznavanje ovih znakova upozorenja ključno je za rano otkrivanje i intervenciju, prenosi Klix.

Umor i slabost

Vitamin C igra ključnu ulogu u sposobnosti tela da proizvodi i koristi energiju. Pomaže da se hranu prevori u energiju. Ako se često osjećate umorno ili slabo, to bi mogao da bude znak da je proizvodnja energije u vašem telu ugrožena zbog nedovoljnog nivoa vitamina C.

Česte infekcije

Ovaj vitamin je poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Podržava proizvodnju i funkcionisanje belih krvnih zrnaca, koje su ključne za borbu protiv infekcija. Česte prehlade, respiratorne infekcije ili spor oporavak od bolesti mogu ukazivati na oslabljen imuni sistem zbog nedostatka vitamina C.

Sporo zaceljivanje rana

Kolagen je protein ključan za zaceljivanje rana, popravak tkiva i održavanje zdravlja kože, krvnih žila i kostiju, a da bi to bilo moguće potreban je vitamin C, koji je inače neophodan za sintezu kolagena.

Krvarenje desni i problemi sa zubima

Vitamin C pomaže i u održavanju zdravlja desni podupirući proizvodnju kolagena i štiteći od bolesti desni. Ako imate krvarenje desni, česte čireve u ustima ili klimanje zuba, ovi oralni problemi mogu biti povezani s njegovim nedostatkom.

Problemi s kožom

Koža bez sjaja, suva ili prerano starenje, kao i povećana osetljivost na opekline od sunca, mogu biti pokazatelji nedostatka vitamina C. On je značajan za zdravu kožu budući da podstiče stvaranje kolagena i djeluje kao antioksidans koji štiti kožu od UV zračenja.

Bolovi u zglobovima i mišićima

Interesantno je da vitamin C doprinosi stvaranju i vezivnih tkiva u zglobovima i mišićima. Stoga, neobjašnjivi bolovi u zglobovima, bolovi u mišićima ili ukočenost mogu biti povezani s nedovoljnim nivoom vitamina C.

Otečeni i bolni zglobovi

Vitamin C pomaže u održavanju zdravlja zglobova podupirući proizvodnju hrskavice, zaštitnog tkiva u zglobovima. Otečeni, bolni zglobovi ili dijagnoza artritisa mogu upućivati na njegov nedostatak.

 

 

 

Komentari (0)
Loading