Čisti jetru i želudac i popravlja raspoloženje: Doktor Perišić otkriva koji je čaj najbolji kad jedemo tešku hranu

Slobodanka Ćorić Vesti 27.10.2023 11:02 0

Ne treba piti lekove za smirenje, već piti čaj. U izboru moramo biti pažljivi, ne uzima se tek tako čaj sa police! Trebalo bi videti koji šta nudi, i čemu služi

printscreen

Printscreen/Youtube

Profesor doktor Vojislav Perišić je kazao da postoje čajevi koji imaju bolje dejstvo od sedativa, a da u njih nikada ne treba stavljati med i limun.

"Ne treba piti lekove za smirenje, već piti čaj. U izboru moramo biti pažljivi, ne uzima se tek tako čaj sa police! Trebalo bi videti koji šta nudi, i čemu služi. Na primer, sada je vreme teške hrane i obilnih obroka, iritiramo želudac, popićemo pre i posle gospinog bilja, kantariona, on čuva žučne vodove i želudac", rekao je on.

"Kantarion je veoma moćna i lekovita biljka, koju svaka kuća treba da ima u biljnoj apoteci. Ipak, treba je veoma pažljivo koristiti", ističe narodni travar Momčilo Anotnijević u emisiji na RTS-u.

Prema njegovim rečima, primećeno je da hipericin, lekovita supstanca koja kantarionovom ulju daje divnu crvenu boju, povećava osetljivost kože na sunčeve zrake. Ta pojava je prvo primećena kod krava koje su se napasle kantariona, pa preživale na suncu. Na njihovoj koži primećene su opekotine.

Kantarion, nana i žalfija su odlični, a kamilica ima više efekata, rekao je doktor Perišić.

"Kamilica ima nekoliko dobrih efekata, recimo, ako nemamo temperaturu niti infekciju, ona je odličan sedativ za veče. Popijte uveče i bićete mirni. Ako imate neku upalu, kašljete, kijete, tada je antinflamatorna između obroka. Za smirenje, čaj od lavande! To je idealan čaj za veče, lipa i lavanda umiruju i spuštaju nas nazad na zemlju", rekao je on.

Engleski čaj se pije ujutru ako želite da se razbudite, crni s mlekom, taj je za buđenje, savetovao je profesor Perišić.

Voćni čajevi su, kaže on, dezertni i ne treba ih piti jer nemaju dobro dejstvo, čak mogu da smetaju.

"Ne pomažu ničemu, 12 odsto ne podnosti neskrobne ugljene hidrate koji su u tim čajevima. Stalno se onda nadimaju, i od kamilice dožive nadimanje. Imam takve pacijente, a kada pređu na nanu, bude im dobro. Moramo znati sastav čaja. Voćni su zabranjeni, pređite na crni. Oni su prijatni i ukusni, mirišu ali ne donose ništa bitno", rekao je on.

Kantarion, u obliku ulja ili čaja, koristi se za čir u želucu i dvanaestopalačnom crevu i gastritis, jer obnavlja sluzokužu želuca. Jako dobro deluje na organe za varenje, pre svega na jetru. Ima i značajno antivirusno delovanje zahvaljujući hipericinu.

"A najpoznatije je njegovo delovanje na naše raspoloženje. On sadrži inhibitore monoaminske oksidaze, klasične inhibitore koji se koriste protiv depresije. Kantarion je najbolji biljni antidepresiv. Trebalo bi ga koristiti minimum dve nedelje, dve do tri šolje na dan, da bi koncentracija tih aktivnih komponenti koje deluju dostigla kritični nivo. Dakle, morate da budete uporni i ne smete da se izlažete suncu. Ukoliko već koristite neku terapiju protiv depresije, ne bi trebalo da koristite kantarion", naglašava Momčilo Antonijević.

Osim toga, ukoliko se koriste kontraceptivne pilule ili lekovi protiv visokog pritiska, pošto kantarion stupa u interakciju sa njima, mogu da ne deluju, napominje narodni travar.

Komentari (0)
Loading