Nutricionistkinja Ana otkrila koje brašno je najzdravije: Dijebetičari samo ovu vrstu smeju da koriste

Slobodanka Ćorić Vesti 25.10.2023 11:45 0

Glikemijski indeks brašna je izuzetno važan jer je pokazatelj kojom će brzinom nakon konzumacije tog brašna, šećer u krvi da poraste

Nutricionistkinja Ana Todorović

Printscreen/tvordinacija

Pored ulja i šećera, brašno je još jedna od osnovnih namirnica u svakom domaćinstvu. A kada se kaže brašno, većina prvo pomisli na belo pšenično. Ali, pored njega postoji mnogo drugih vrsta različitih nutritivnih vrednosti.

Nešto više o tome, govorila je nutricionistkinja Ana Todorović u "Ordinaciji" RTS-a. Na samom početku osvrnula na se na glikemijski indeks brašna. Kako kaže, on je izuzetno važan jer je pokazatelj kojom će brzinom nakon konzumacije tog brašna, šećer u krvi da poraste. Pirinčano brašno najbrže diže šećer u krvi.

Inače, glikemijski indeks je skala koja rangira broj ugljenih hidrata u hrani od 0 do 100 i tako pokazuje koliko brzo će određena hrana da izazove skok šećera u krvi.

Ovo je detaljna lista glikemijskog indeksa ostalih vrsta brašna:

  • pirinčano brašno - 95
  • belo pšenično brašno - 85
  • kukuruzno brašno - 70
  • proseno brašno - 70
  • speltino brašno - 50
  • ječmeno brašno - 45
  • ražano brašno - 45
  • heljdino brašno - 40
  • brašno od leblebija - 35
  • ovesno brašno - 26

Postavlja se pitanje koje brašno je dobro da mešamo i šta treba da izbegavamo kako bi bilo što zdravije i bolje.

"Ono što mogu da predložim jeste da baza bude speltino brašno. Ono ima umerenu količinu glutena. Lepa kombinacija bi bilo speltino, ražano i heljdino brašno. Ukoliko pravite hleb mediteranski nije loše da dodate malo hladnog ceđenog maslinovog ulja ili malo maslina, origana, bosiljka, morske soli i malo meda. U taj hleb ide soda bikarbona umesto kvasca. Takvo testo treba da stoji minimun dva sata, pa tek onda da se peče", objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović.

Kada je reč o glutenu koje brašno sadrži, ono može da bude problematično kod osoba koje imaju problem sa celijakijom i kod alergija na gluten, kao i kod autoimunih obolenja - poput Hašimota.

Nutricionistkinja je takođe izdvojila brašno koje je prilično zdravo. To je ražano brašno koje sadrži dosta vlakana, vitamina i minerala, dobro utiče na creva i nisko je kalorično, dok mu glikemijski indeks iznosi 45 od maksimalnih 100.

"Kod dijabetičara i osoba koje imaju insulinsku rezistenciju ražano i speltino brašno su potpuno u redu", istakla je Ana.

 

 

Komentari (0)
Loading