Pored ulja i šećera, brašno je još jedna od osnovnih namirnica u svakom domaćinstvu. A kada se kaže brašno, većina prvo pomisli na belo pšenično. Ali, pored njega postoji mnogo drugih vrsta različitih nutritivnih vrednosti.
Nešto više o tome, govorila je nutricionistkinja Ana Todorović u "Ordinaciji" RTS-a. Na samom početku osvrnula na se na glikemijski indeks brašna. Kako kaže, on je izuzetno važan jer je pokazatelj kojom će brzinom nakon konzumacije tog brašna, šećer u krvi da poraste. Pirinčano brašno najbrže diže šećer u krvi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Inače, glikemijski indeks je skala koja rangira broj ugljenih hidrata u hrani od 0 do 100 i tako pokazuje koliko brzo će određena hrana da izazove skok šećera u krvi.
Ovo je detaljna lista glikemijskog indeksa ostalih vrsta brašna:
- pirinčano brašno - 95
- belo pšenično brašno - 85
- kukuruzno brašno - 70
- proseno brašno - 70
- speltino brašno - 50
- ječmeno brašno - 45
- ražano brašno - 45
- heljdino brašno - 40
- brašno od leblebija - 35
- ovesno brašno - 26
Postavlja se pitanje koje brašno je dobro da mešamo i šta treba da izbegavamo kako bi bilo što zdravije i bolje.
"Ono što mogu da predložim jeste da baza bude speltino brašno. Ono ima umerenu količinu glutena. Lepa kombinacija bi bilo speltino, ražano i heljdino brašno. Ukoliko pravite hleb mediteranski nije loše da dodate malo hladnog ceđenog maslinovog ulja ili malo maslina, origana, bosiljka, morske soli i malo meda. U taj hleb ide soda bikarbona umesto kvasca. Takvo testo treba da stoji minimun dva sata, pa tek onda da se peče", objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović.
Kada je reč o glutenu koje brašno sadrži, ono može da bude problematično kod osoba koje imaju problem sa celijakijom i kod alergija na gluten, kao i kod autoimunih obolenja - poput Hašimota.
Nutricionistkinja je takođe izdvojila brašno koje je prilično zdravo. To je ražano brašno koje sadrži dosta vlakana, vitamina i minerala, dobro utiče na creva i nisko je kalorično, dok mu glikemijski indeks iznosi 45 od maksimalnih 100.
"Kod dijabetičara i osoba koje imaju insulinsku rezistenciju ražano i speltino brašno su potpuno u redu", istakla je Ana.
PORODILA SE U KOLIMA, BEBA PREMINULA: Tragedija u Peći - majka u teškom stanju primljena u bolnicu
Nekada veliki biser Zvezde završio u drugoj ligi Belgije

Izbori ili referndum o Orbanu? "Vreme kriselih krastavaca" je isteklo

Izbori ili referendum o Orbanu? "Vreme kiselih krastavaca" je isteklo

Mikis Teodorakis: Život posvećen muzici i politici

Kako se pripremiti za tehnički pregled i izbeći dodatne troškove

POBEGNITE OD VRUĆINE U ČUDESAN PODZEMNI SVET Otkrijte pećine Srbije - savršen izlet za sve generacije!

Za dlaku izbegla smrt - Vendi zaspala za volanom, a onda se dogodilo čudo

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

Ubica sa Menhetna se žalio na NFL zbog potresa mozga – među žrtvama zaposleni NFL
AMERIKANCI PONOVO ODLOŽILI SANKCIJE NIS-U! Đedović Handanović otkriva: 'Situacija je i dalje neizvesna – ali smo izdejstvovali još 30 dana!'

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

KROZ SRBIJU NA DVA TOČKA: Sedite na bicikl, i doživite nezaboravnu avanturu koja se pamti!
BAJATOVIĆ: Sankcije NIS-u opet odložene - nema nestašica, nema poskupljenja!
DUŠA MI HOĆE, ALI MI KARAKTER NE DA... Peja otvoreno priznao da mu se bore srce i razum kad je u pitanju Ena, pa otkrio da je s majkom Zlatom pričao o njoj: Da je mogla, uletela bi u televizor! (VIDEO)
