Šta boja vaših zuba i desni govori o vašem zdravlju: Bledi desni ukazuju na anemiju, a voćni zadah na dijabetes

Vesti 24.10.2023 09:00 0

Bilo bi idealno kada bi zubi mogli da budu i ostanu beli ceo život. Međutim, u stvarnosti postoji niz stvari koje mogu uzrokovati promenu boje vaših zuba.

zubi

Shutterstock

Prepoznavanje uzroka promene boje moglo bi vam pomoći da poboljšate nijansu vašeg osmeha. Međutim, to takođe može ukazivati ​​na vaše zdravlje.

Žuta

Zubi prirodno postaju žuti s godinama, jer se belina na površini zuba vremenom istroši, otkrivajući žuto jezgro ispod. To je takođe rezultat onoga što jedemo i naše pažnje na negu usne šupljine.

Žuta je najčešća boja za obojene zube. Žute mrlje često znače da konzumirate velike količine hrane i pića tamne boje, kao što su kafa, čaj, soja sos i kari.

To takođe može biti indikacija da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu oralne zdravstvene nege i da morate biti sigurni da čistite koncem, perete zube i idete na redovne preglede zuba.

Međutim, žuti zubi mogu i da se jave kod ljudi koji piju lekove, poput onih za lečenje akni i nekih antibiotika.

Bleda boja desnimože da pokazuje naznaku o postojanju anemije ili malokrvnosti, kao i generalno bleda usna duplja

Ljubičasta

Ako su vam zubi ljubičasti, to je obično samo zato što ste pili crno vino. Ljubičaste mrlje mogu značiti i da konzumirate previše tamnog voća, poput nara ili bobica.

Međutim, važno je ne odbaciti ljubičaste mrlje u potpunosti, jer to može biti i znak unutrašnjeg krvarenja uzrokovanog traumom zuba. Ako niste sigurni odakle su mrlje, najbolje je da se obratite svom stomatologu.

'Dentalna trauma' može uključivati ​​padove, saobraćajne nesreće ili sportske povrede.

Međutim ljubičasti desni i sluzokoža usta mogu da budu naznaka Karpošijevog sindroma, kasnije komplikacije HIV virusa.

Siva

Kada zubi posive, to može biti zato što je prekinut dotok krvi u zub. Ovo se može dogoditi tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako ste razvili sive mrlje ili mrlje na zubima, morate posetiti svog stomatologa radi detaljnog pregleda. To je zato što sive mrlje ili mrlje često mogu biti pokazatelj oštećenja nerva uzrokovanih traumom zuba.

Traženje stomatološkog saveta će pravilno rešiti problem i napraviti plan za vraćanje izgleda zuba. Materijali koji se koriste za popunjavanje karijesa također mogu siviti, kao i starenje.

Crna

Trebalo bi ispitati svaku naznaku crne boje u zubima jer ukazuje na visok nivo karijesa. Ova promena boje, nažalost, znači da su vaši zubi u poodmakloj fazi propadanja.

Ako ovo zanemarite, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih stanja zuba, što u konačnici dovodi do gubitka zuba. Ostali znakovi karijesa uključuju zubobolju, ojetljivost i infekciju desni.

Takođe, voćni zadak karakterističan je kod onih sa dijabetesom, a povlačenje desni može biti znak osteoporoze.

Komentari (0)
Loading