Kliničko istraživanje pokazuje: Statini bi mogli biti povezani sa povećanim rizikom od tihog ubice

Slobodanka Ćorić Vesti 19.10.2023 14:07 0

Naučnici su uporedili statine visokog intenziteta i otkrili da pacijenti koji uzimaju neke vrste mogu imati više od trećine šansi da razviju ozbiljno slabljenje organizma

lekovi

Shutterstock

Jedan od glavnih statina koji se uzima u Britaniji povezan je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Naučnici su uporedili statine visokog intenziteta rosuvastatin i atorvastatin i otkrili da su oba uglavnom bezbedna i efikasna u smanjenju „lošeg“ holesterola.

Međutim, trogodišnje kliničko ispitivanje od 4.400 osoba starijih od 65 godina pokazalo je da su oni koji su uzimali rosuvastatin imali više od trećine veće šanse da razviju dijabetes. Istraživači su upisali pacijente iz 12 bolnica sa koronarnom bolešću. Oni su nasumično raspoređeni po jedan od dva statina od 2016. do 2019. godine, a oni koji su uzimali rosuvastatin imali su 36% veću verovatnoću da će im biti potrebni lekovi za dijabetes.

Autor studije, profesor Mieong-Ki Hong, sa medicinskog koledža Univerziteta Jonsei u Seulu, Južna Koreja, rekao je:

„Rosuvastatin je bio povezan sa nižim nivoima holesterola lipoproteina niske gustine

"Ali to je izazvalo veći rizik od novonastalog dijabetes melitusa nego atorvastatin." Statini smanjuju holesterol koji proizvodi jetra i uklanjaju holesterol koji je već u krvi. Oko osam miliona Britanaca koristi ih da smanje nivo holesterola lipoproteina niske gustine i smanje rizik od srčanog i moždanog udara, piše Mirror.uk.

Pet koji se obično propisuju su statini niskog intenziteta pravastatin, fluvastatin i simvastatin i atorvastatin i rosuvastatin visokog intenziteta. Studija, objavljena u British Medical Journalu, pokazala je da 7,2% na rosuvastatinu ima dijabetes tipa 2 u poređenju sa 5,3% koji uzima atorvastatin. Zaključeno je da je „opravdana dalja posvećena istraga sa dužim praćenjem“.

Komentari (0)
Loading