Jedna voćka za oštar vid: Svi je jedemo, sada joj je sezona

Vesti 17.10.2023 16:24 0

Vaše oči će vam biti zahvalne...

oko

Shutterstock

Jedenje grožđa je dobro za oči, pokazuju istraživanja. Prema naučnicima sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru, samo šaka grožđa dnevno tokom četiri meseca poboljšava ključne pokazatelje zdravlja očiju.

Tajna je u tome što je pogoršanje vida posledica oksidativnog stresa, odnosno oštećenja ćelija jer organizam nema dovoljno antioksidanata, a grožđe ih ima u izobilju.

grožđe

Shutterstock/Grožđe

 

 

Tim je proučavao 34 odrasle osobe koje su jele jednu ili jednu i po šolju grožđa dnevno. Uočeno je značajno povećanje pokazatelja dobrog zdravlja očiju, optičke gustine makularnog pigmenta, antioksidanata u plazmi i sadržaja fenola u poređenju sa ispitanicima koji su primali placebo terapiju. Oni koji nisu jeli grožđe primetili su značajan porast glikacije, što je tipičan, ali štetan proces starenja, piše Indeks.hr. 

Koautor studije dr. Jung Eun Kim je rekao:

- Grožđe je lako dostupno voće za koje su studije pokazale da može imati blagotvorno dejstvo u normalnim količinama od samo jedna i po šoljica dnevno. Redovno uzimanje grožđa može poboljšati zdravlje očiju kod starijih osoba. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Petak je - kraj radne nedelje i ono što muči svaku ženu jeste "Šta spremati za vikend?" Još ako su vam se najavili gosti... 🤯 Ne brinite, tu smo da vam pomognemo! 🤗 Otkrivamo vam recept za čizkejk sa borovnicama koji će vas oduševiti! Recept je lagan i brz, i uspeva baš svaki put! 🫐 Klik na #linkinbio u opisu profila i pročitajte ceo recept! 😋 🎥|@domsli22 #cheesecake #recept #torta #kuvar #foryourpage #fypシ #foryoupage #fyp #tiktokserbia🇷🇸 #tiktoksrbija #najzenasrbije #najžena #najzena ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading