Već neko vreme ste otečeni: Pet razloga zašto se voda zadržava u telu, jedan je izuzetno opasan

Slobodanka Ćorić Vesti 10.10.2023 11:14 0

Višak tečnosti prolazi kroz bubrege i izlučuje se mokrenjem, međutim, ponekad se višak tečnosti može zarobiti između organa i kože

tromb

Shutterstock

Ako su vam određeni delovi tela otečeni, postoji mogućnost da se više vode zadržava u telu. Iako se ljudsko telo sastoji od 85 odsto vode, zadržavanje vode u našem telu može da izazove veliku nelagodnost.

Prema nutricionistici Britani Dun, višak tečnosti prolazi kroz bubrege i izlučuje se mokrenjem, međutim, ponekad se višak tečnosti može zarobiti između organa i kože. Ovo su neki od razloga zašto imate višak vode u telu.

Imate problema sa štitnom žlezdom

Ako je rad vaše štitne žlezde usporen, lekar treba da prepiše diuretik koji će pomoći u uklanjanju viška vode. Ako mislite da imate problem sa štitnom žlezdom, obavezno se obratite lekaru kako biste dobili adekvatan tretman.

Konzumirate previše soli

Slana hrana može dovesti do povećanja telesne težine. Ovo je obično uobičajena stvar koja se može desiti jer će so izvući vodu, ali to je obično kratkotrajan problem.

Vreme menstrualnog ciklusa

Vaš menstrualni ciklus takođe može biti kriv za povećanje telesne težine. Mnoge žene imaju tendenciju da zadržavaju vodu neposredno pre i tokom menstrualnog ciklusa. To je zbog hormonalnih promena tokom menstrualnog ciklusa koje takođe mogu dovesti do osetljivosti grudi.

Jedete puno ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati su još jedan razlog zašto vaše telo možda zadržava višak vode. Na zadržavanje vode utiču naše energetske rezerve, odnosno glikogen, koji skladišti tri do četiri grama vode za jedan gram. Kada prestanete da jedete ugljene hidrate, vaše telo koristi vaš glikogen da bi ga snabdevalo energijom. Kako se uskladišteni glikogen potroši, višak vode odlazi.

Vi ste dehidrirani

Kada ste dehidrirani, vaše telo žudi za vodom. Stoga je jedino prikladno da dehidracija rezultira zadržavanjem vode kako bi se uspostavila ravnoteža.

Prema klinici Mejo, drugi simptomi dehidracije uključuju ređe mokrenje, vrtoglavicu, umor, ekstremnu žeđ i tamni urin.

 

 

Komentari (0)
Loading