Dr Radmila Šehić upozorava: Samo jedna stvar ubija bakterije, sve ostalo je obmana

Slobodanka Ćorić Vesti 05.10.2023 11:18 0

Ako bar deo ili deo mesa promeni boju, to je prvi znak da su se uselile bakterije

dr Radmila Šehić

Alo

Kako možemo biti sigurni šta jedemo i koliko je meso važno u našoj ishrani, rekla je dr Radmila Šehić u emisiji 150 minuta. „Prvo ću vam reći šta je ljudima možda najkorisnije, da znaju da je meso veoma važna, veoma važna namirnica. "To je vitalno važna namirnica jer je odličan izvor proteina, zapravo esencijalnih aminokiselina, možda čak i važnije od činjenice da je meso izvor vitamina B12", rekao je dr Šehić.

Prema njenim rečima, vitamin B12 je izuzetno važan za funkcionisanje nerava, mozga, metabolizam, a iako ga ima dosta u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Ona je dodala da ljudi na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani treba da dodaju ovaj važan vitamin na druge načine.

„Ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremljeno. Ono što znamo jeste da je meso u frižiderima na dva stepena Celzijusa u redovnoj prodaji dobro zaštićeno“, objašnjava doktorka. Šta možemo učiniti kao vid prevencije pri kupovini mesa? Pre svega, lekar savetuje da pogledate boju mesa. Ako bar deo ili deo mesa promeni boju, to je prvi znak.

„Tako već načeto meso, bude tačkasto. A ako ga tako kupiš i otvoriš, lepljiva je, vlakna se povlače. I postoji oprez! Treća stvar je promena mirisa“, dodala je ona. Takođe, ne treba zaboraviti koliko je važna toplotna obrada. Na preko 75 stepeni Celzijusa, kako napominje dr Šehić, ubijaju bakterije.

 

 

Komentari (0)
Loading