ENERGETSKA BOMBA Evo šta može da vam se desi ako jedete bananu na prazan stomak

Slobodanka Ćorić Vesti 29.09.2023 11:02 0

Iako može izgledati kao odlična ideja da jedete bananu ujutru za doručak ili 30 minuta pre treninga, razmislite dvaput

Majka i ćerka

Shutterstock

Iako vam se čini da je banana uvek odlična ideja – bogata je hranljivim materijama, posebno kalijumom, elektrolitom neophodnim za održavanje pH ravnoteže u telu, ravnotežu vode u telu, regulaciju krvnog pritiska, varenje, pa čak i kontrakciju mišića, nutricionisti se ne bi složili sa vama. Naime, smatraju da nije najpametnije jesti banane na prazan stomak.

 Da li možemo da jedemo banane kada želimo da smršamo? Nutricionisti objašnjavaju prednosti i nedostatke Kako sazrevaju, sadržaj vlakana u bananama se smanjuje, čineći ovo voće uglavnom jednostavnim šećerom koji može povećati nivo šećera u krvi, a zatim ga spustiti, izazivajući umor.

Dakle, iako može izgledati kao odlična ideja da jedete bananu ujutru za doručak ili 30 minuta pre treninga, razmislite dvaput. Naime, bićete umorni kada vam najmanje zatreba. Hrana bogata ugljenim hidratima i malo vlakana nije dobar izbor za prazan stomak.

"Dalje, nisu samo banane nepoželjne ujutru. Nego i sve ostalo voće koje stavljate u smutije ili ovsene pahuljice jer loše utiče na nivo šećera u krvi, a samim tim i na energiju koja vam je zaista potrebna ranim jutarnjim satima kada se telo budi", objašnjava nutricionistkinja Dženifer Meeng za portal Vell and Good.


Kada jesti banane?

Iz svega navedenog mogli biste pogrešno zaključiti da banane treba izbaciti iz ishrane, ali to nije slučaj. "Vlakna, proteini i masti usporavaju apsorpciju šećera u telu i tako sprečavaju skokove insulina. Hrana koja je bogata ugljenim hidratima i šećerima, poput zrelih banana, čini upravo suprotno - izaziva skokove insulina i tera telo da žudi za slatkišima dok pokušava da stabilizuje šećer." objašnjava nutricionista Maeng.

Zbog toga će biti najbolje da banane kombinujete sa namirnicama bogatim proteinima, na primer sa puterom od kikirikija ili proteinskim prahom, i napravite proteinski smuti koji možete da jedete ujutru jer neće izazvati umor. Oni su takođe savršeni večernji obrok jer će vam pomoći da zaspite.

 

 

Komentari (0)
Loading