PMS može biti signal za alarm: Obratite pažnju na ove simptome, nisu bezazleni!

Vesti 26.09.2023 09:45 0

Evo kada da se obratite lekaru...

Menstruacija

Shutterstock

Žene sa predmenstrualnim poremećajima češće prolaze kroz menopauzu pre 45. godine, pokazuje nova studija.

Žene sa predmenstrualnim poremećajima (PMD) takođe češće imaju umereno ili jako noćno znojenje ili valunge tokom menopauze, otkrili su istraživači. Objavljeni ove nedelje u JAMA Netvork Open, novi nalazi potiču iz podataka više od 3.600 medicinskih sestara koje su prikupljale podatke između 1991. i 2017. Žene sa PMD-om su imale dvostruko veću verovatnoću da dožive ranu menopauzu od žena bez PMD-a. Većina žena doživljava menopauzu između 45 i 55 godina, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Šta je PMS i da li je isto što i PMS?

Postoji mnogo PMD-a, uključujući dobro poznati predmenstrualni sindrom (PMS), koji se smatra blagim poremećajem koji pogađa do 30% žena i uzrokuje simptome kao što su razdražljivost i nadimanje. Manje uobičajen PMD je predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), koji može ozbiljno uticati na život žene kroz psihološke, gastrointestinalne, kožne i neurološke probleme.

PMDD izaziva niz emocionalnih i fizičkih simptoma sličnih, ali znatno intenzivnijih od PMS-a svakog meseca jednu do dve nedelje pre menstruacije do te mere da su normalne aktivnosti sprečene. Neki od simptoma predmenstrualnog disforičnog poremećaja koji su navedeni na sajtu Poliklinike Mazalin su:

  • intenzivna anksioznost,
  • depresivno stanje,
  • potpuni gubitak motivacije za dnevne aktivnosti,
  • nedostatak koncentracije,
  • jak umor,
  • osećaj slabosti,
  • nesanica.

Prethodna istraživanja su povezala PMD tokom reproduktivnih godina i probleme u postmenopauzi kao što su valungi i noćno znojenje sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca i dijabetes.

„Važno je identifikovati žene koje su u riziku za ranu menopauzu zbog njene povezanosti sa lošijim zdravljem srca, mozga i kostiju“, rekla je Stephanie Faubion, MD, MBA, lekar klinike Maio i medicinski direktor Severnoameričkog društva za menopauzu. CNN. Faubion nije bio uključen u studiju. Međutim, važno je napomenuti da je studija bila opservacijska - što znači da istraživači ne mogu reći da će određeni PMD uzrokovati ranu menopauzu. Umesto toga, studija pokazuje da možda postoji korelacija između njih dvoje, rekao je za CNN Donghao Lu, MD, vanredni profesor na Odeljenju za medicinsku epidemiologiju i biostatistiku na Institutu Karolinska.

 

 

Komentari (0)
Loading