Kad urinarna infekcija pređe na bubrege: Doktorka otkriva koji simptomi ukazuju da se bolest proširila

Slobodanka Ćorić Vesti 21.09.2023 07:08 0

Postoje i znaci koji i te kako ukazuju na opasnost, odnosno da se infekcija proširila na bubrege i da, ukoliko se ne leči dovoljno brzo, postoji rizik da ćete završiti u bolnici

Menstruacija

Shutterstock

Doktorka Meri Gartvejt upozorila je na zabrinjavajuće znake koje ne bi trebalo da ignorišete ako imate urinarnu infekciju za koju sumnjate da se proširila na bubrege. Oni su znak za alarm da je problem ozbiljan i da vam je potrebna terapija.

Urinarne infekcije mogu da izazovu niz neprijatnih i bolnih simptoma koji vam i te kako narušavaju kvalitet života. Loša vest jeste da mogu da se prošire na bubrege, a postoje znaci koji upozoravaju na ovu komplikaciju i koje nikako ne bi trebalo da ih zanemarite.

Po rečima predsednice Urološke fondacije, doktorke Meri Gartvejt, u uobičajene simptome urinarne infekcije spadaju zamućen ili crvenkast urin i letargija. Osim ovog, postoje i znaci koji i te kako ukazuju na opasnost, odnosno da se infekcija proširila na bubrege i da, ukoliko se ne leči dovoljno brzo, postoji rizik da ćete završiti u bolnici.

Simptomi infekcije bubrega "uključuju groznicu, bol u leđima ili boku ispod rebara, mučninu ili povraćanje. Ako osetite ove simptome, trebalo bi da se odmah javite lekaru, jer ako se infekcija ne tretira, može da uzrokuje trajno oštećenje ili čak da dovede do sepese", napominje doktorka.

"Ako imate tešku infekciju bubrega, moguće je da ćete biti u bolnici sve dok ne budete mogli sami da uzimate tečnost i lekove. Kod ove bolesti se najčešće duže vreme piju antibiotici. Potpuni oporavak, u smislu da vam se vrati snaga i osećate se normalno, može da potraje nekoliko nedelja."

Meri je objasnila da su urinarne infekcije druga najčešća vrsta infekcija i da se više javljaju kod žena nego muškaraca jer bakterije mogu lakše da dođu do bešike zbog kratke dužine uretre. Ona je otkrila i da oko 50 odsto svih žena u nekoj fazi života "zaradi" urinarnu infekciju. Naravno, mogu i muškarci da obole, a kod njih je ovo često povezano sa infekcijom i upalom prostate (prostatitis).

Simptomi urinarne infekcije

Kod većine ljudi koji boluju od urinarne infekcije javljaju se sledeći simptomi:

  • Hitna i česta potreba za mokrenjem;
  • Bol ili peckanje pri mokrenju;
  • Opšti osećaj lošeg stanja, umora, slabosti i letargije;
  • Zamućen ili crvenkast urin ako je prisutna krv;
  • Urin neprijatnog mirisa.

Iako se urinarne infekcije najčešće mogu da leče, postoje načini da se izbegnu, kaže Meri Gartvejt. Njen glavni savet je da "pijete puno vode" jer "to pomaže da se razblaži urin i čini da češće mokrite kako biste isprali bakterije iz bešike". Ona je dodala:

"Ovo takođe pomaže u sprečavanju zatvora, što je još jedan faktor rizika za pojavu urinarne infekcije."

Dr Meri je takođe preporučila da se popije čaša soka od brusnice jer može da pomogne da se bakterije "isperu" i tako se smanji njihovo gomilanje. Ipak, upozorila je da se obrati pažnja na visok sadržaj šećera u nekim sokovima.  Takođe, važno je da se redovno i potpuno prazni bešika, kao i da se vodi dobru intimna higijena. Ovde je posebno bitno da kad se posle velike nužde brišete, ta do činite od prednjeg ka zadnjem delu, kako bi se izbeglo prenošenje bakterija iz rektalnog prolaza u urinarni trakt, što je takođe često uzrok urinarnih infekcija.

Higijena intimne regije, a posebno nakon odnosa

Takođe bi trebalo da "ispraznite bešiku što je pre moguće nakon intimnog odnosa", sper*micidi mogu da promene prirodno bakterijsko okruženje u va*ini koje obično ima zaštitni efekat protiv urinarnih infekcija.

Ako ste skloni urinarnim infekcijama, dr Meri takođe preporučuje vitamin C, jer može da ograniči rast nekih bakterija, tablete od brusnice koje mogu da smanje nakupljanje bakterija u urinarnom traktu. Kako je istakla, jednostavne mere kao što su povećan unosa tečnosti i uzimanje preparata bez recepta kako bi se ublažila nelagoda i simptomi dok se telo ne izbori sa infekcijom, obično su vrlo delotvorne.

Međutim, ukoliko postoji krv u urinu, ili često imate urinarne infekcije, važno je da posetite lekara koji će testirati urin na gnoj, krv i bakterije. Rezultati testa će odrediti vrstu antibiotika, a ovi lekovi su obično veoma efikasni već nakon par dana.

"Međutim, ako urinarna infekcija utiče na prostatu, bubrege, celokupno zdravlje itd, onda je moguće da ćete antibiotike piti duže. Važno je da završite celu 'turu' antibiotika, jer ponekad simptomi mogu da se povuku pre nego što infekcija potpuno nestane", zaključila je dr Meri.

Komentari (0)
Loading