Pijete vodu tokom jela? Evo zašto treba odmah da se oslobodite te navike

Vesti 18.09.2023 19:15 0

Voda je neophodna za dobro zdravlje i normalno funkcionisanje organizma, ali nije svejedno kada se pije. Mnogi imaju naviku da piju vodu tokom obroka, što uopšte nije dobro, kažu stručnjaci.

voda

Shutterstock

Voda je potrebna za naše zdravlje - pomaže probavu, hidrira kožu, podstiče mršavljenje, daje energiju. Preporuka je piti bar dva litra vode dnevno. Ali to ne treba raditi tokom jela. Ako ste od onih ljudi koji ne sedaju za sto dok ne prinesu čašu vode, soka ili nekog drugog napitka, treba što pre da se oslobodite te navike.

voda

Shutterstock

 

Stručnjaci kažu da voda u kombinaciji sa hranom tokom jela može da razblaži digestivne enzime koji su neophodni za varenje i tako dovede do loše probave i opstipacije. Takođe, može da izazove porast nivoa insulina, a što se više insulina oslobađa u krvotoku, veće su šanse da se skladište masti u telu i dođe do gojaznosti, kažu stručnjaci. Oni savetuju da se voda ne pije pola sata pre jela i sat vremena posle jela. A ako baš morate da je pijete tokom jela da biste lakše progutali zalogaje, radite to u gutljajima.

Komentari (0)
Loading