Prepuna je hranjivih materija i sjajan izvor vlakana i folata. Može se jesti i sirova i kao takva veoma je ukusna, no ljudi ju češće konzumiraju kuvanu ili ukiseljenu.
Sok od cvekle i sama cvekla povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, a samo neki od njih uključuju poboljšani protok krvi i niži krvni pritisak.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Cvekla ima širok spektar zdravstvenih prednosti, a sadrži i mnogo nutrijenata - folnu kiselinu, mangan, kaliujum, C vitamin, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor i vitamin B6.
Studija iz Britanskog sveučilišta iz 2015. godine sprovela je testiranje nad 68 osoba s povišenim krvnim pritiskom. Učesnici su za vreme istraživanja pili 250 mililitara soka od cvekle dnevno te su autori studije nakon nekog vremena otkrili kako im je došlo do značajnog snižavanja krvnoga pritiska, prenosi Medical News Today. Oni smatraju da je na to uticao nivo nitrata u soku od cvekle te svima koji boluju od visokog krvnog pritiska preporučuju konzumiranje povrća s visokim udelom nitrata.
Cvekla je bogata antioksidansima, tačnije betaninom koji je važan zbog enzima glutationa. Glutation je jedan od najvažnijih hranjivih sastojaka u telu te pomaže recikliranju i proizvodnji antioksidanata za održavanje staničnog zdravlja. Presudan je za detoksikaciju u jetri, prenosi WellnessMama.
Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Neuroscience sugeriše da Alchajmerovu bolest može delom uzrokovati nedostatak folata, a upravo je cvekla bogat izvor folata.
Cvekla sadrži antioksidans koji se naziva alfa-lipoična kiselina. Ovaj spoj može pomoći u snižavanju nivoa glukoze te povećava osetljivost na insulin.
Iako koren cvekle ima mnogo zdravstvenih dobrobiti, njeni zeleni listovi takođe se mogu kvalitetno iskoristiti. Listovi su dobar izvor luteina i zeaksantina koji pomažu u poboljšanju zdravlja očiju. Prema istraživanju objavljenom u časopisu American College of Nutrition, lutein i zeaksantin su jedini karotenoidi za koje se navodi da su prisutni u oku. Oni deluju kao antioksidanti koji štite zdravlje očiju.
ZNAM KAKAV GLAS IMAM I DA ĆU TRAJATI: Dara Bubamara progovorila o karijeri, pa se osvrnula na Desingericu i Cecu: Ima mnogo TEŠKIH SR*NJA...

"CILj JE DA BUDEM ŠTO BLIŽE MAKSU": Cunoda otkrio koji zadatak morada obavi u Red Bulu

I ČetGPT MOŽE BITI ANKSIOZAN: Loše "raspoloženje" mu izazivaju traumatični sadržaji i teške teme

"LAGALA JE DA JE IZNAJMILA STAN, PRETILA MI JE I TRAŽILA..." Asmin Durdžić otkrio skandalozne tvrdnje na Anelin račun, njoj će pozliti kada sazna za ovo!

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

ORKE POTOPILE NEMAČKU JEDRILICU Nesvakidašnji incident u Baltičkom moru (VIDEO)

OBAVLjEN DOBAR POSAO: Zakucao Partizan, pa potpisao ugovor sa klubom iz Minhena (VIDEO)

PSŽ od 0:2 do finala Kupa – Dembele je gol-mašina

ODBAČENA TUŽBA PROTIV PAF DEDIJA: Reperov pravni tim slavi veliku pobedu

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!
Dodik otkrio kada se i kako vraća iz Moskve

AMERIKA U TRGOVINSKOM RATU: Trampova nova tarifna politika utiče na globalnu trgovinu

"USPEŠNO SE NOSIMO SA IZAZOVIMA" Novak: Ruska naftna industrija nastaviće da podnosi opsežne sankcije

Fudbaleri hrvatskog prvoligaša nisu primili platu u 2025.
