Simptomi srčanog zastoja javljaju se dan ranije: Nije isto kod muškaraca i žena, evo kako da ih prepoznate

Slobodanka Ćorić Vesti 06.09.2023 12:00 0

Stopa smrtnosti usled zastoja srca na ulici, tačnije izvan bolnice, ispostavilo se da iznosi 90 odsto. Upravo zbog toga je važno da se simptomi prepoznaju na vreme i potraži pomoć lekara

Simptomi srčanog zastoja javljaju se dan ranije: Nije isto kod muškaraca i žena, evo kako da ih prepoznate

Shutterstock

Polovina onih koji su doživeli srčani zastoj osetila je simptome samo 24 sata ranije, otkriva nedavna studija objavljena u naučnom časopisu " The Lancet Digital Health"

Upozoravajući simptom bio je drugačiji kod muškaraca i žena. Pa tako, žene su osetila kratako disanje, a muškarci bol u grudima. Znojenje i mini napadi javljali su se u manjim podgrupama oba pola, primetili su istraživači.

Studija Centra za prevenciju zastoja srca u Los Anđelesu otkrila je da polovina ispitanika koja je imala iznenadni srčani zastoj, iskusila najmanje jedan od gore navedenih simptoma. Takođe, stopa smrtnosti usled zastoja srca na ulici, tačnije izvan bolnice, ispostavilo se da iznosi 90 odsto. Upravo zbog toga je važno da se simptomi prepoznaju na vreme i potraži pomoć lekara.

Osim razumevanja simptoma, takođe pacijenti treba da budu informisani o faktorima rizika za srčana oboljenja, kao što su porodična istorija, pušenje, visok krvni pritisak, visok holesterol, gojaznost i sedentarni način života. Inače, srčani udar se dešava kada do srčanog mišića ne stiže krv obogažena kiseonikom. Zbog manjka kiseonika oštećuje se srce.

Komentari (0)
Loading