Najveće zablude u lečenju gorušice: Evo koje namirnice pogoršavaju stanje, a koje smanjuju kiselinu

Slobodanka Ćorić Vesti 05.09.2023 09:58 0

Gorušica nije samo neugodan osećaj već i važan signal da se nešto dešava u sistemu za varenje

gorušica

Shutterstock

Gorušica je jedan od najčešćih problema sa varenjem. Iako često deluje bezazleno, učestala i zapostavljena gorušica može da prouzrokuje ozbiljne posledice za naše zdravlje. Većina smatra da će proći sama od sebe, te je ne spominju svojim lekarima. Drugi je leče na svoju ruku...

Gorušica nastaje zbog ponovljenih vraćanja, tačnije refluksa, želudačne kiseline. Pečenje i žarenje u grudima glavni su simptomi. Veliku ulogu u njenom smirivanju igra hrana. Zato je važno da znate koje namirnice pojačavaju gorušicu, a koje ne izazivaju intezivno lučenje želudačne kiseline.

Dobre namirnice

  • Banane su bogate vitaminom B, koji deluje protiv kiselina. One pomažu kod lošeg varenja, a jedna banana dnevno će sprečiti pojavu gorušice.
  • Kupus je bogat vlaknima, a prirodna vlakna i enzimi u kupusu smanjuju kiseline u organima za varenje.
  • Ovsene pahuljice su bogate antioksidantima i vlaknima i povoljno deluje na želudačnu floru. Dovoljna je jedna porcija.
  • Đumbir takođe umiruje nivo kiseline i ublažava žarenje u želucu i jednjaku.

  • Izbegavati

  • Mleko u borbi protiv gorušice predstavlja najčešću zabludu. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i potenciraju ovaj problem.
  • Mentol bombone, koje se u narodu vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, takođe predstavljaju zabludu. Nana, kao njihov glavni sastojak, opušta donji deo jednjaka i na taj način povećava opasnost od gorušice.
  • Ljutu hranu trebalo bi izbegavati kada god je moguće, a naročito beli luk i ljutu papriku, kao i gazirana pića, čaj i kafu. Najmanje tri sata pre spavanja ne bi trebalo konzumirati nikakvu hranu.

    Pazite na posledice!

    Tačno je da gorušica nije smetnja po vaše zdravlje, ali samo dok može da prođe kao povremena poteškoća. Ukoliko vas muči 2-3 puta nedeljno, možda je vreme da se zapitate da li treba da posetite lekara.

    Zapamtite, sitne nelagodnosti  koje vam telo šalje su njegov način da komunicira sa vama. U ovom slučaju, šalje vam signal da nešto nije u redu.

    Ukoliko trpite vatru u grlu svaki dan, to može imati loše posledice, a ovo su neke od  njih:

    Upala jednjaka. Ukoliko želudačna kiselina često nagriza tkivo jednjaka, može da dođe do upale.  Naši unutrašnji organi imaju osetljiva tkiva, a želudačna kiselina je izuzetno jaka – dovoljno jaka da razloži masnu i tešku hranu. Šta mislite kako deluje na naša tkiva?  Dobro, nismo baš toliko osetljivi iznutra, ali je činjenica da česta gorušica iritita jednjak pa može čak da dovede i do njegovog krvarenja. Suženje jednjaka. Učestali problemi sa viškom želudačne kiseline mogu da naprave ožiljke i čireve na jednjaku, koji mogu da dovedu do njegovog suženja i poteškoća sa gutanjem, bolova pri gutanju i do mnogo ozbiljnijeg problema koje se naziva Baretov jednjak. U nekim slučajevima, ovaj sindrom može da preraste i u rak jednjaka.Problemi sa grlom i glasnim žicama. Višak kiseline iz želucaizaziva iritaciju grla, promene u glasu i promuklost, čestu potrebu za kašljanjem. Ošetećenja zubne gleđi. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju problem sa čestom gorušicom izložene većem riziku od  propadanja zuba, usled oštećenja zubne gleđi. Čir na želucu je pojava koja je praćena sa ovim problemom kao i sa   bolovima u želucu. Ne ignorišite tu činjenicu jer je možda znak da imate ovaj problem. Česte gorušice nagrizaju želudac i mogu imati i ozbiljnije posledice.

  • Komentari (0)
    Loading