Najviše Srba se goji zbog ovog povrća: Kupujemo ga nemilice, a ono je glavni krivac za salo na stomaku

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 04.09.2023 09:30 0

Iako povrće predstavlja ključni deo zdrave ishrane, nema svaka vrsta isti efekat na naše telo

povrće

Shutterstock

Povrće je ključno za uravnoteženu i zdravu ishrane, nudi široku lepezu hranljivih materija, vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koja doprinose opštem blagostanju. Ove namirnice prepune nutrijenata poznate su po tome što pomažu jačanje imuniteta, varenje, kao i "proizvodnju" energije. Međutim, kada je reč o tome kako povrće utiče na metabolizam, nisu sve vrste ove namirnice "dobre"... Neke mogu da ga uspore i stvore probleme sa viškom kilograma.

Indijski doktor Barat Džindal, stručnjak za ishranu, otkrio je da jedno, naizgled zdravo povrće, može da uspori  metabolizam, ali i doda "salce" na struku. Po njegovim rečima, krompir je namirnica koju treba oprezno i vrlo ograničeno konzumirati.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Zašto krompir?

Krompir, osnovna namirnica u mnogim kulturama i definitivno jedna od najomiljenijih u Srbiji, bogat je ugljenim hidratima zbog čega je njegov uticaj na kontrolu težine i rad metabolizma i te kako značajan. Sadrži složene ugljene hidrate koji izazivaju nagli skok šećera u krvi, potencijalno dovodeći do povećanog lučenja insulina. Visoki nivoi insulina utiču na skladištenje viška energije kao masti, a preterana konzumacija hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (kao što je krompir)  potencijalno dovodi do povećanja telesne težine.

"Krompir, kada se prerađuje u čips ili pomfrit, podleže obradi na visokoj temperaturi. Ovo formira akrilamid, jedinjenje povezano sa metaboličkim poremećajem i skladištenjem masti. Zapravo, brzo varenje skroba u ovim oblicima može da dovede do skokova šećera u krvi, doprinoseći da se masti, odnosno salo nagomilavaju u predelu struka", kaže Džindal. Važno je napomenuti da glikemijski indeks (GI) krompira može da varira u zavisnosti od načina pripreme i vrste. Kuvani ili pečeni krompir sa ljuskom ima niži GI u poređenju sa prerađenim oblicima, poput pomfrita ili čipsa.

Iako povrće predstavlja ključni deo zdrave ishrane, nema svaka vrsta isti efekat na naše telo. Nutricionisti upozoravaju da krompir, posebno u ako govorimo o čipsu ili pomfritu, može da dovede do naglih skokova nivoa šećera u krvi, što dovodi do povećanog oslobađanja insulina i potencijalnog nagomilavanja masti.

Komentari (0)