- Prvi korak u mom eksperimentu bio je suočavanje sa dugo prisutnim mitom da jaja negativno utiču na srce. Ispostavilo se da je ova percepcija zastarela i da su istraživanja pokazala da jaja nisu toliko štetna kako se mislilo. Nutricionista Joana Burdeos mi je objasnila da su jaja bogata proteinima i esencijalnim hranjivim materijama kao što su vitamini rastvorljivi u mastima, B vitamini, folna kiselina i holin. Osim toga, jaja su nazvana "savšenim proteinom" zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže - priča Džejmi Stetis, novinarka magazina "Healthy".
Uzbuđeno je sam započela svoju nedelju doručkujući tri jaja svakog dana.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
- Prvi dan sam napravila fritatu sa preostalim lososom, serviranu preko osvežavajuće rukole sa fetom. Sledećeg dana, u žurbi da spakujem stvari za putovanje, uzela sam tri kuvana jaja sa salatom. Onda sam jela jaja na oko, pa omlet, pa poširana jaja, pa opet kuvana i pečena. I tako sam izgurala nedelju dana. Ovaj eksperiment je pokrenuo nešto više od promene u ishrani - uticao je i na moje svakodnevne odluke.
Tokom nedelje, kaže, primetila je da je postala pažljivija u izboru ostale hrane koju jede tokom dana.
- Umesto da smažem kolač, odlučila sam se za dve jabuke. Ova promena me je zadržala sitiijom duže vreme, što se pokazalo korisnim tokom dugih letova i zaposlenih dana.
Iako se vodi polemika oko toga koliko je sigurno jesti jaja svakodnevno, istraživanja su se promenila tokom godina. Harvard Health sada sugeriše da prosečna zdrava osoba može konzumirati i do sedam jaja nedeljno bez značajnih posledica.
- Dijetetičar nutricionista Blanka Garcija me je podsetila da je važno održavati raznovrsnost u ishrani i da se jaja ne bi trebala konzumirati u prevelikim količinama svakog dana. Nakon nedelje eksperimenta, shvatila sam da su jaja veoma vredan izvor proteina i hranljivih materija. Nameravam da zadržim neke navike, kao što su konzumacija tvrdo kuvanih jaja kao užine ili priprema različitih jela kao što su omlet i fritate. Ovaj eksperiment me je podsetio da hrana nije samo gorivo za telo, već i alat za donošenje boljih svakodnevnih odluka u vezi sa zdravljem.
Ako tražite način da unapredite svoju ishranu, razmislite o uključivanju jaja u svoj doručak. Moje iskustvo pokazuje da mala promena u ishrani može imati značajan uticaj na vaše zdravlje i svakodnevni život.

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

"NOVOSTI" SAZNAJU: Nakon Litvanije, još jedna država zabranila prelet srpskog aviona do Moskve
