Simptom koji se javlja nedeljama pre moždanog udara: Ako osetite ovo, odmah kod lekara

Olja Jelić Vesti 24.08.2023 10:30 0

Lekari upozoravaju na znak upozorenja koji se javlja nedeljama pre moždanog udara

Moždani udar

Shutterstock

Moždani udar je vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, a prepoznavanje simptoma je ključno za krajnji ishod. Svakih 20 minuta u Srbiji jedna osoba ga doživi, a statistika kaže da na godišnjem nivou taj broj iznosi između 20.000 i 25.000 ljudi. Postoje ključni simptomi moždanog udara na koje znamo da moramo da pripazimo, poput nejasnog govora. Ipak, jeste li znali da neki znakovi upozorenja mogu da se pojave nedeljama pre nego što se moždani udar dogodi?

Problemi sa podizanjem jedne ili obe ruke tokom svakodnevnih aktivnosti, poput kuvanja, mogli bi da ukazuju na prolazni ishemijski ispad, skraćeno TIA, koji se naziva i mini moždani udar ili udar upozorenja. Prema rečima lekara, simptomi su slični moždanom udaru i mogu da uključuju iznenadni gubitak vida, zamagljen vid ili dvostruki vid, vrtoglavicu, konfuziju, poteškoće u razumevanju onoga što drugi govore, probleme sa ravnotežom i koordinacijom.

Moždani udar

Shutterstock

 

Razlika je u tome što ovi simptomi ne traju dugo i ne dovode do trajnog neurološkog oštećenja. To je zato što je blokada koja zaustavlja dotok krvi u vaš mozak privremena. Ipak, ljudi koji dožive prolazni ishemijski ispad često dožive i moždani udar u danima ili nedeljama koji slede, upozoravaju stručnjaci. Zato takozvani mini moždani udar nikad ne treba ignorisati, već je potrebno posavetovati se sa lekarom o daljnjim koracima.

"Postoje tipični znaci akutnog moždanog udara i kao što sama definicija kaže, to je nešto što se naglo desi sa našim funkcionisanjem. To su najčešće znaci da oslabi ili se potpuno oduzme jedna polovina tela, ruka, noga, lice, izgubi se moć govora, bilo da ne možemo da govorimo ili da razumemo ono što nam neko govori. Može da se izgubi vid, na jedno oko ili oba. Takođe, osoba može da se tetura, ne može da hoda, može da se javi izuzetno jaka glavobolja sa povraćanjem", objasnila je jednom prilikom prof. dr Aleksandra Pavlović.

 

Komentari (0)
Loading