Kao da žvaćeš papir: Primetili ste sigurno da paradajz više nema isti ukus, razlog će vas šokirati

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 21.08.2023 12:06 0

Uzrok leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza – najveću ekonomsku dobit

Kao da žvaćeš papir: Primetili ste sigurno da paradajz više nema isti ukus, razlog će vas šokirati

Shutterstock

U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se jako razočarati.

"Kao da žvaćeš papir", kažu mnogi. Možda ste se zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, to jest zašto uopšte nema ukus.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje i pokazuje da u 93 odsto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban ukus, piše BigThink, a prenosi 24sata.hr.

Uzrok leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza – najveću ekonomsku dobit.

Tokom vremena, geni koji pojačavaju ukus izgubili su se. Zato današnjem paradajzu nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus.

"Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni“, rekao je Zhangjun Fei sa univerziteta Kornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, uzgajanih i divljih. Zatim su ove podatke uporedili s genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.

Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za razvoj budućih funkcionalnih studija i uzgoj. U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza sami okrenuti potrazi za ukusima.

Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
07. 05. 2025 11:35

Ponoševa saradnica uhvaćena s punim džepovima droge! Pala koordinatorka pokreta "SRCE" (FOTO)

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
07. 05. 2025 05:48

"Nacističke metode i boljševička mržnja prema demokratiji": Bujošević o sistemu rada plenumaša blokadera (VIDEO)

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
07. 05. 2025 12:36

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

Komentari (0)
Loading