Marko je dobio novi život pre 3 nedelje i uskoro će kući: Naši lekari 5-i put presadili srce ove godine

Slobodanka Ćorić Vesti 18.08.2023 10:03 0

Davalac organa, kome lekari nisu mogli da pomognu, bio je pacijent Urgentnog centra. Porodica je rekla "da", i počela je trka sa vremenom

operacija

unsplash.com

Ekipa RTS-a nedavno je u sali Klinike za kardiohirurgiju bila od uveče do ranih jutarnjih sati, i zabeležila proceduru presađivanja srca. Ekipa RTS je i obišla pacijenta koji je počeo novi život.

Posle dužeg vremena, u Centru za transplantaciju srca, u isto vreme, dvojica pacijenata. Marko je dobio novo srce pre tri nedelje i uskoro će kući. A Goran pre nekoliko dana.

- Nemam reči, dobro ide oporavak, kažu lekari, za sada je zadovoljavajuće - kaže Goran Račić.

Prvi put i više transplantacija srca nego u prethodne četiri godine. Od početka ove godine - pet.

Davalac organa, kome lekari nisu mogli da pomognu, bio je pacijent Urgentnog centra. Porodica je rekla "da", i počela je trka sa vremenom.

- Jako je važna koordinacija između eksplantacionog i transplantacionog tima, te operacije počinju paralelno, dosta su kompleksne, važno je da se sve završi brzo. To je multiorganska intervencija, tu su kardiohirurzi, abdominalni, urolozi, vaskularni hirurzi - objašnjava kardiohirurg Miloš Matković sa Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Prvo se uzima srce, onda i ostali organi.

- Kada se organ izvadi, on nema više krvi u sebi, i sklon je ishemiji, propadanju, naša uloga je da tu kardioplegičnu soluciju implatiramo u srce, isperemo, spakujemo i donesemo na kliniku gde vršimo transplantaciju - priča David Nikolić perfuzer UKCS.

I onda se nastavlja trka sa vremenom.

Najpre se srce donora priprema, a bolesno primaoca odstranjuje. I onda kreće procedura implantacije, 53-ogodišnji Goran je dobio srce bukvalno u poslednjem trenutku i to 30 godina mlađe osobe.

- Čim je ušao u Intenzivnu negu on je praktično dobio srčani zastoj, vrlo brzo smo ga reanimirali, posle sat vremena je bio ekstubiran, čak je posle dva sata ručao, pojeo svoj obrok, i ono što je usledilo sutradan, da se pojavi donorsko srce - kaže Mirjana Kačar, šef Intezivne nege  Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

- I ono posle što je posebno važno, postoperativno, naročito 24 do 48 sati gde anesteziolog non-stop brine - ističe Dejan Marković načelnik odeljenja anestezije Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Komentari (0)
Loading