Kinesko istraživanje: Pilula "za jutro posle" je efikasnija sa analgetikom

Slobodanka Ćorić Vesti 18.08.2023 09:43 0

Autori studije su naveli da je uzimanje pilule zajedno sa piroksikamom, lekom koji se izdaje na recept za ublažavanje bolnih i zapaljenskih stanja kao što je artritis, značajno poboljšalo efikasnost hitne kontracepcije

tuga

Shutterstock

Prema novoj medicinskoj studiji iz Hong Konga, žene koje su uzimale lek protiv bolova na recept zajedno sa pilulom za prepodnevne terapije bile su uspešnije u sprečavanju trudnoće od žena koje su uzimale samo hitnu kontracepciju. Studija, objavljena u sredu u časopisu Lancet, sprovedena je u centru za reproduktivno zdravlje u kineskom gradu od 2018. do 2022. godine.

Nasumično kontrolisano ispitivanje sprovedeno je na 860 žena koje su zahtevale hitnu kontracepciju. Uzimanje pilule zajedno sa piroksikamom pokazalo se uspešnijim Studija iz 1998. je otkrila da je levonorgestrel, jedna od najpopularnijih pilula za jutarnje posle, bio do 95 procenata efikasan u sprečavanju trudnoće ako se uzima u roku od 24 sata nakon nezaštićenog seksa, a ta efikasnost je pala na 58 procenata ili manje u roku od tri dana.

Autori studije su naveli da je uzimanje pilule zajedno sa piroksikamom, lekom koji se izdaje na recept za ublažavanje bolnih i zapaljenskih stanja kao što je artritis, značajno poboljšalo efikasnost hitne kontracepcije. Nova studija sugeriše da levonorgestrel može ostati veoma efikasan do tri dana nakon nezaštićenog seksa kada se uzima sa piroksikamom.

95 odsto trudnoća je sprečeno kod žena koje su uzimale kombinovanu pilulu i piroksikam Naučnici su izračunali da je 95 odsto trudnoća sprečeno kod žena koje su primale kombinaciju sa piroksikamom, u poređenju sa 63 odsto onih koje su primale placebo kombinaciju. Istraživač Sue Lo iz Udruženja za planiranje porodice Hong Konga rekla je za AFP da su nalazi zaista uzbudljivi i opisala ih kao "pionirsko otkriće" i nadala se da će drugi istraživači moći da ga nadograđuju.

„Za širu javnost, hitna kontracepcija koju koristimo je zaista dobra...Srećni smo što smo pronašli nešto za usavršavanje terapije“, rekla je ona. Nije bilo značajne razlike u stopama neželjenih efekata kao što su odloženi periodi u dve studijske grupe, rekli su istraživači.

"Zaključak studije se možda neće odnositi na sve pacijente"

Ova studija je prva koja je sugerisala da bi "lako dostupan i bezbedan" lek koji se uzima zajedno sa levonorgestrelom mogao da poveća efikasnost pilule za jutro posle, rekao je prvi autor studije Rejmond Li sa Univerziteta u Hong Kongu. Ali Li je naglasila da nalaze treba ponoviti pre nego što dovedu do promene politike. "Malo je preuranjeno tražiti od žena da dodaju piroksikam u svoju terapiju u ovom trenutku", rekla je Li, dodajući da žena prvo treba da razgovara sa svojim lekarom o kombinaciji lekova.


U posebnom komentaru u časopisu Lancet, Erika Kejhil sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford je upozorila da se zaključak „možda ne odnosi na sve pacijente“. Učesnici studije su uglavnom bili azijskog porekla i težili su manje od 70 funti, napisala je Kejhil, koji nije bio uključen u studiju. "Poboljšana efikasnost se možda neće generalizovati za pacijente sa višim BMI", primetila je ona.

 

Komentari (0)
Loading