Ovo je najvećI krivac za masne naslage na stomaku: Stručnjaci navode da samo 1 sastojak vodi do dijabetesa i bolesti srca

Slobodanka Ćorić Vesti 17.08.2023 11:22 0

Salo na stomaku nije samo zadebljani sloj kože koji nazivamo masnoćom, već može obložiti arterije i dovesti do brojnih zdravstvenih problema

nadimanje

Shutterstock

Malo ljudi može zamisliti dan bez sendviča. Neizostavni su deo naše ishrane, brzo se pripremaju i mogu se jesti za bilo koji obrok u toku dana. Međutim, on je glavni krivac za nakupljanje visceralne masti, koja uključuje creva, jetru i stomak. Salo na stomaku nije samo zadebljani sloj kože koji nazivamo masnoćom, već može obložiti arterije i dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Dijetetičarka Lori Volker rekla je da je jedan sastojak sendviča najčešći krivac za ovu opasnu masnoću koja može da otežava optimalno funkcionisanje naših unutrašnjih organa.

"Beli hleb je omiljen zbog svoje teksture i pogodnosti, ali je povezan sa povećanim rizikom od nagomilavanja visceralne masti. Rafiniranom brašnu koje se koristi u belom hlebu nedostaju vlakna i hranljive materije koje se nalaze u celim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi", rekla je ona.

Dijetetičar je dodao da se beli hleb brzo vari, što znači da se mast pretvara u glukozu, a višak glukoze može da se skladišti kao visceralna mast u telu.

"Ta mast je posebno opasna jer je telo ne metaboliše dobro, a može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, srčanih oboljenja i moždanog udara", upozorio je dijetetičar i savetovao da se beli hleb zameni alternativama kao što su integralne žitarice.

Mnoga istraživanja su dokazala da ječam, proso, integralni pirinač, ovas, raž, kinoa izuzetno blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Cela zrna su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska. Sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi. Odličan su izvor antioksidanata, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana.


 
Komentari (0)
Loading