Pripremite se, počinje pakao: Glavni udar ambrozije kreće ovog datuma, samo na nekoliko mesta u Srbiji ste bezbedni

Slobodanka Ćorić Vesti 08.08.2023 10:09 0

Krenula je ambrozija ranije ove godine. Nije još u nekim velikim vrednostima, beležili smo 10, 15 polenovih zrna u toku čitave nedelje, međutim, pomešala se sa polenom trave, pa sam i ja prva, koja sa antihistaminicima ne krećem pre 15. avgusta, počela još 1. avgusta

Pripremite se, počinje pakao: Glavni udar ambrozije kreće ovog datuma, samo na nekoliko mesta u Srbiji ste bezbedni

FOTO:RINA/Slavko Damljanović

Alergični na polen ambrozije već su počeli da osećaju zdravstvene probleme, a oni su još izraženiji zato što su se prethodnih dana pomešali sa polenom drugih trava, kaže za Telegraf.rs rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović. 

Ona upozorava da se najveći udar očekuje od 10. do 13. avgusta, i savetuje alergične da krenu sa antihistaminicima, kako bi lakše podneli visoke koncentracije polena ambrozije. 

- Krenula je ambrozija ranije ove godine. Nije još u nekim velikim vrednostima, beležili smo 10, 15 polenovih zrna u toku čitave nedelje, međutim, pomešala se sa polenom trave, pa sam i ja prva, koja sa antihistaminicima ne krećem pre 15. avgusta, počela još 1. avgusta - kaže dr Mitrović.

Navodi da će udarne koncentracije polenovih zrna ambrozije biti između 10. i 13. avgusta.

- Maj je bio kišan, divno je zalio. Biljka je zelena, nikad zelenija, nije još u punoj fazi cvetanja, ali kad padne temperatura njoj će biti idealno - podseća naša sagovornica.

Ambrozija je, inače, da podsetimo, najagresivnija korovska biljka. Granična vrednost za ambroziju je 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, jer je veliki alergen, dok je za ostale granična vrednost 60.

Alergični najviše problema imaju u jutarnjim satima, kako sunce izađe. Tada ova biljka otvara cvet i kreće da emituje polen.

- Već u pet sati morate da se klimatizujete, kako počinje da sviće... Nikako ne treba otvarati prozore. Osoba koja je alergična može da otvori prozore ili izađe napolje tek 15 minuta nakon pljuska. Ako nema kiše, tek posle podne, kada kreće da pada temperatura, može da izađe napolje. Sa sumrakom i biljka zatvara svoje elemente cveta u izvesnoj meri - posavetovala je Mirjana Mitrović.

Oni koji imaju probleme, po povratku iz prirode treba da promene odeću, operu kosu, da ne suše veš u spoljašnjim uslovima, da koriste klimatizovane i automobile i prostorije, i da prate kretanje polena, a u skladu sa tim i da usklađuju svoju terapiju i kretanje.

Takođe, oni koji su u mogućnosti, prema rečima naše sagovornice, mogu otići na Zlatibor ili na neku veću nadmorsku visinu gde ovaj korov nije toliko invanzivan, ili u neku banju, kao što je Sokobanja, gde specifična struja utiče na vetar da se taj polen tu ne zadržava puno.

Komentari (0)
Loading