Ginekolog uputio brutalne tvrdnje o ženama iznad 50 godina: Ovo što ćete pročitati neće vam se svideti

Slobodanka Ćorić Vesti 02.08.2023 16:07 0

Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crevu date ono što mu je potrebno

Ginekolog uputio brutalne tvrdnje o ženama iznad 50 godina: Ovo što ćete pročitati neće vam se svideti

Shutterstock

Nadimanje u menopauzi je anksioznost sa kojom se suočavaju mnoge žene - evo kako da je se rešite prirodnim putem! Nadimanje je anksioznost sa kojom se suočavaju mnogi ljudi, a uzroci mogu biti različiti – nepravilna ishrana, namirnice koje izazivaju nadimanje, nedostatak aktivnosti, konzumacija brze hrane, stres, netolerancija na određenu hranu itd.

Međutim, hormoni takođe mogu igrati ulogu kada je u pitanju nadimanje, zbog čega se mnoge žene osećaju naduveno tokom menopauze. Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u telu.

„Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena oseća naduto“, objasnila je dr Vendi Trubou za mbg. „Obično, kada žena uđe u menopauzu, dolazi do nadimanja zbog niskog nivoa progesterona, pa preporučujemo da proverite nivoe“, dodala je ona.

Svaka neravnoteža i promena u hormonima mogu uticati na zdravlje.

„U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je praćeno fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju“, rekao je ginekolog Eden Fromberg. Kao rezultat, višak tečnosti može da se zadrži u telu, što dovodi do nadimanja.

Postoji nekoliko metoda koje mogu da smanje osećaj nadutosti u menopauzi, kao i da podstaknu eliminaciju viška vode - sasvim prirodno:

1. Pijte puno vode

Ako vaše telo zadržava vodu, to može biti znak da morate da pijete više, a ne manje.

"Unos tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti ne rešava zadržavanje tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti utiče na varenje, što pogoršava nadimanje", primećuje Fromberg.

2. Pažljiviji pristup ishrani

„Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate mogu doprineti nadimanju. Mikrobiom creva se sastoji od imunološki osetljivih organizama koji oblažu naše tanko i debelo crevo, a to su esencijalni mikrobi posebno osetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate", objašnjava Fromberg. Možete smanjiti slatkiše i prerađene grickalice i zameniti ih bogatim probioticima sastojci kao što su jogurt, fermentisana hrana kao što je kimči, pa čak i kiseli kupus.

3. Uzimanje probiotika

Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crevu date ono što mu je potrebno.

4. Smanjite sres

Stres takođe može da igra ulogu u nadimanju, a upravljanje osećajem preopterećenosti iz dana u dan će uticati na vaše opšte zdravlje. "Jajnici se snabdevaju krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlezda, a ove endokrine strukture su hormonalno i strukturno osetljive jedna na druge procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlezde mogu postati osetljivije na stres zbog nedostatka "podrške". "iz jajnika", kaže Fromberg.

Redovno vežbanje, dobar san, vežbe disanja, odmor i oporavak - odlične su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja. Iako je povremeno nadimanje potpuno normalno, ako potraje čak i nakon promene zdravog načina života, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa svojim lekarom o drugim opcijama lečenja.

 
Tagovi: #ginekolog
Komentari (0)
Loading