Sprečite hormone da vas "zbabe" u najboljim godinama: Dobra vest za žene u 40-im, starenje se može usporiti

Slobodanka Ćorić Vesti 01.08.2023 11:02 0

Dobra vest je da se nedostaci hranljivih materija mogu sprečiti

ispovest

Printscreen/Instagram

Stručnjaci kažu da se potrebe žena za hranljivim materijama mnogo menjaju kako stare. Ove promene postaju očiglednije posle 40-e godine, kada telo počinje da se priprema za menopauzu, jer su podstaknute promenama u hormonima. Dobra vest je da se nedostaci hranljivih materija mogu sprečiti.

Pravilnim izborom namirnica možete sebi obezbediti dovoljan unos potrebnih vitamina i minerala.

Kalcijum

Kalcijum obezbeđuje gustinu i snagu kostiju. U srednjim godinama, nivoi reproduktivnog hormona estrogena opadaju, smanjujući apsorpciju kalcijuma. Žene često ne dobijaju dovoljno hrane bogate kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće i sardine.

Vitamin

D pomaže telu da uzima kalcijum iz hrane i koristi ga. Takođe je uključen u zaštitne imunološke procese. Ovo je jedini vitamin koji telo može da proizvede samo kada ste izloženi sunčevoj svetlosti. Možete ga dobiti i ako jedete losos, pastrmku i drugu masnu ribu.

Magnezijum

Nedostatak ovog elektrolita je čest problem kod starijih žena. Može biti odgovoran za zatvor, grčeve mišića, glavobolje i disfunkciju digestivnog trakta. Obavezno uključite u ishranu pasulj, orašaste plodove i lisnato povrće.

Vitamin E

Vitamin rastvorljiv u mastima koji štiti vaše ćelije od oksidativnog oštećenja i usporava proces starenja. Dodajte lešnike, semenke suncokreta, kikiriki i kukuruzno ulje u svoj meni.

Gvožđe

Žene često gube gvožđe usled obilnog menstrualnog krvarenja, što se može dogoditi iz više razloga. Kako starimo, naš stomak ima tendenciju da proizvodi manje kiseline, što smanjuje apsorpciju gvožđa. Najbolji izvori ovog elementa su proizvodi životinjskog porekla kao što su crveno meso, jaja, živina. Takođe ga možete naći u zelenom lisnatom povrću i pasulju.

Vitamin B12

Da li ste znali da je vitamin B12 neophodan element za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca? Bez toga, vaše telo može početi da proizvodi abnormalne, krhke krvne ćelije ili prestane da ih proizvodi. Da biste izbegli ovaj problem, jedite dovoljno sira, ribe, mesa i jaja.

Vitamin K

Dodajte karfiol, govedinu, brokoli i soju u svoju ishranu kako biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom K. Ovo će obezbediti normalno zgrušavanje krvi, održati zdravlje srca i poboljšati gustinu kostiju.

 

Komentari (0)
Loading