Džaba nam dijete ako imamo ovo u crevima: Čuvena doktorka otkrila šta nas deblja

Slobodanka Ćorić Vesti 29.07.2023 17:20 0

Doktorka napominje da mnogi pacijenti sa kojima je radila počinju da vide poboljšanja za samo dve nedelje, kada naprave odgovarajuće promene u načinu života

Džaba nam dijete ako imamo ovo u crevima: Čuvena doktorka otkrila šta nas deblja

Privatna arhiva

Svesni smo da tempo gubljenja kilograma puno zavisi i od našeg metabolizma. Metaboličko zdravlje je prilično složen proces, sa puno nepoznanica. Pitanje koje sebi često postavljamo je "Koliko je vremena potrebno da ubrzate metabolizam i optimizujete brzinu metabolizma?". Saznajte najvažnije informacije direktno od stručnjaka.

Zašto se metabolizam usporava

Ova prirodna promena je uzrokovana stresom, čestim i dugim sedenjem i potencijalnim promenama u ishrani, uključujući faktore vezane za način života, kao što je nedovoljan odmor, objašnjava funkcionalni lekar Bindija Gandi za MindBodyGreen. Značajan uticaj ima i hormon leptin, koji je direktno povezan sa sitošću.

"Kada se smanji leptin, skloniji smo da dobijemo na težini i imamo poteškoća u pokušaju da smršamo, uprkos činjenici da smo napravili odgovarajuće promene u načinu života", kaže Gandi. Ovaj hormon takođe ima tendenciju da se smanjuje kako starimo, bez obzira koliko smo zdravi.

Koliko je vremena potrebno da ubrzate metabolizam?

"Ako je nečiji metabolizam stagnirao neko vreme, a postoje i latentni hormonalniproblemi, prelazak na brži metabolizam može potrajati mesecima", kaže Gandi. Međutim, doktorka napominje da mnogi pacijenti sa kojima je radila počinju da vide poboljšanja za samo dve nedelje, kada naprave odgovarajuće promene u načinu života. U nastavku, ona deli svoje najbolje trikove za prirodno optimizovanje vašeg metabolizma.

5 saveta za ubrzanje metabolizma:

1. Zdravlje stomaka je važno

"Naš mikrobiom, takođe poznat kao drugi mozak, može poremetiti ili poboljšati naš metabolizam. Postoje naučni podaci koji pokazuju da pri upaljenju crevne sluzokože dolazi do neravnoteže šećera u krvi, kao i do povećanja upale, što nas sprečava da smršamo", kaže Gandi. Ona predlaže da jedete šareno povrće i konzumirate više vlakana da bi vaš mikrobiom bio u vrhunskoj formi.

2. Uravnotežite svoje hormone

Redovno testiranje hormona može biti izuzetno korisno za celokupno metaboličko zdravlje. "Obično postoji osnovna nestabilnost šećera u krvi, problemi sa štitnom žlezdom ili čak problemi sa polnim hormonima. Nakon što rešimo sve u vezi sa hormonima, jasno ćemo videti promene na bolje", kaže Gandi.

3. Pronađite načine za smanjenje upale

U kliničkim studijama zapaljenje u telu je povezano sa sporijim metabolizmom. "Cilj je da se identifikuje osnovni uzrok upale i da se bar delimično eliminiše", kaže Gandi. Važno je znati da visoko prerađena hrana (šećer, brza hrana) izaziva upalu. Kao i hronični stres.

4. Upravljajte stresom

Iako je uvek lakše reći nego učiniti, vredi naučiti da upravljate svojim stresom ako želite da poboljšate svoj metabolizam. Dajte sve od sebe da uključite prakse smanjenja stresa u svoj svakodnevni život. "Neki od mojih favorita uključuju tehnike disanja, uzimanje adaptogena i suplemenata kao što su ašvaganda i reiši, koji pomažu telu da se opusti", kaže Gandi.

5. Dajte prioritet spavanju

Na kraju, dovoljno sna može vam koristiti na svim nivoima, uključujući i u smislu ubrzavanja metabolizma. Ciljajte na 8 sati dubokog sna po noći.

Komentari (0)
Loading