Prvi simptomi dijabetesa se vide u ustima: Ovo je jasan pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim telom

Slobodanka Ćorić Vesti 28.07.2023 10:20 0

Dijabetes tipa 2 je sve češća bolest u svetu, zbog toga nije loše da proverite simptome koji ukazuju na to da li bolujete od dijabetesa, kako biste na vreme započeli lečenje

usne

Shutterstock

Mnogo je simptoma koji ukazuju na dijabetes kao što su učestalo mokrenje, umor, neobične promene na koži i razne gljivične infekcije. Međutim, stručnjaci tvrde da postoje i drugi simptomi koji ukazuju na to da imate dijabetes, a nalaze se u ustima.

Dijabetes tipa 2 je sve češća bolest u svetu, a povezuje se sa različitim faktorima kao što su prekomerna težina i nedostatak fizičke aktivnosti. Zbog toga nije loše da proverite simptome koji ukazuju na to da li bolujete od dijabetesa, kako biste na vreme započeli lečenje.

"Dijabetes je medicinsko stanje u kojem telo nije u stanju da kontroliše nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do povećanja šećera u pljuvački, što može oštetiti zube i desni", objasnila je stomatolog Amanda Šian.

Simptomi koje pominje ovaj stomatolog su: crvene otečene desni koje povremeno krvare, desni koje se odvajaju od zuba, labavi zubi, suva usta, loš zadah koji ostaje i nakon pranja. Takođe, bolest desni poznata kao gingivitis je najčešći problem oralnog zdravlja povezan sa dijabetesom. Šian navodi da se gingivitis razvija kada se plak i kamenac skupljaju na zubima blizu linije desni, iritirajući i upalu desni. Ljudi koji žive sa ovom dijagnozom imaju tri puta veću verovatnoću da će imati problema sa desnima i zubima.


 

 

Komentari (0)
Loading