Iz creva kreću sve bolesti: Doktorka otkriva da za dobro varenje svaki dan treba da jedemo 30 grama ove namirnice

Slobodanka Ćorić Vesti 24.06.2024 18:16 0

Prebrzo jedenje vlakana kada niste navikli na njih može izazvati neprijatne simptome“, napominje da je naše opšte zdravlje direktno zdravlje našeg creva

Iz creva kreću sve bolesti: Doktorka otkriva da za dobro varenje svaki dan treba da jedemo 30 grama ove namirnice

Shutterstock

Problemi sa varenjem, zbog nezdrave ishrane, brzog načina života i nedostatka fizičke aktivnosti, pogađaju sve više ljudi. Naročito u letnjim mesecima stomačne tegobe su izraženije. Dakle, šta je to prvo što nam pomaže da se nosimo sa posledicama?

Kao što dr Zoe ističe – svi bi trebalo da težimo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, ali istraživanja pokazuju da 91odsto ljudi u Velikoj Britaniji još uvek ne jede dovoljno vlakana. Ni tu situacija nije ništa bolja. Ishrana bogata vlaknima povezana je sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka creva.

„Sticanje navike da jedete činije zdravog jogurta sa integralnim žitaricama, voćem, orašastim plodovima i semenkama za doručak ili mešanjem salate od pasulja za ručak može vam pomoći na putu ka vašim ciljevima sa vlaknima. Međutim, prebrzo jedenje vlakana kada niste navikli na njih može izazvati neprijatne simptome“, napominje da je naše opšte zdravlje direktno zdravlje našeg creva.

"Pomaže da se podrži vaš imuni sistem. U stvari, do 70 odsto naših imunih ćelija se nalazi u našim crevima. Obloga crevnog zida je prepreka za blokiranje štetnih mikroba da uđu u telo, a to je podržano velikim brojem imunih ćelija. Ova takozvana crevna sluzokoža ima važnu koncentraciju antitela u vašem telu od bilo kojeg drugog, tako da reaguje na povredu ili infekciju, ali ne napada zdravo tkivo“, zaključila je ona.

Komentari (0)
Loading