Vaskularni hirurg dr Dario Jocić otkriva: Ženama sa proširenim venama je zabranjena ova masaža, rizik je veliki

Olja Jelić Vesti 22.07.2023 15:00 0

Dr Dario Jocić upozorava da ljudi sa proširenim venam bi trebalo da izbgavaju anticelulit masaže!

Dr Dario Jocić

Printscreen/tvprva

Vaskularni hirurg, dr Dario Jocić ističe za Informer.rs da žene sa proširenim venama ne treba da rade anticelulit masaže, jer postoji opasnost od tromboze. Mnoge žene se, u želji da se reše celulita, odlučuju za masaže, namenjene upravo tom problemu. 

Međutim, da li ste znali da popularna anticelulit masaža može biti opasna za ljude sa proširenim venama?

Proširene vene, stanje u kojem vene gube elastičnost i postaju proširene, često izazivaju nelagodnost i bol u nogama. Ukoliko se ne operišu, bolest postepeno napreduje i u svakoj narednoj fazi donosi rizik od većih komplikacija. Nažalost, anticelulit masaža može dodatno pogoršati ovu situaciju, o čemu je za Informer.rs detaljnije govorio vaskularni hirurg, dr Dario Jocić.

Proširene vene

Shutterstock

 

"Naučni dokazi ukazuju na to da snažna i agresivni pokreti tokom masaže, mogu izazvati pritisak na već oslabljene vene, što dovodi do oštećenja njihovih zidova. Ovo povećava rizik od tromboze, tj. stvaranja krvnih ugrušaka, što može biti veoma ozbiljno stanje i zahteva hitnu medicinsku pažnju", navodi doktor i ujedno ističe da nema mesta za brigu, jer postoje sigurnije alternative, koje mogu pomoći u borbi protiv celulita, bez ikakvih rizika po vene:

Vežbajte redovno: Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, što može umanjiti celulit.

Pravilna ishrana: Konzumirajte zdravu hranu bogatu antioksidansima i vlaknima kako bi se poboljšao izgled kože.

Hidratacija: Dovoljan unos vode održava kožu hidriranom i smanjuje celulit.

Masaža od strane stručnjaka: Potražite usluge stručnjaka za limfnu drenažu, koja može
poboljšati cirkulaciju, bez rizika po vene.

"Zapamtite, lepota ne vredi ništa ako rizikujete svoje zdravlje. Birajte pametno i negujte svoje telo na način koji ne može da vas ugrozi. Zaboravite na čarobne trikove i okrenite se sigurnim i dokazanim metodama za negu vašeg tela. Vaše noge će vam biti zahvalne", zaključuje dr Jocić.

Komentari (0)
Loading