Lubenica je omiljeno letnje osveženje, ali kada su u pitanju njene semenke, sigurni smo da ih poput većine bacate. Ali to je greška jer su nutritivno bogate. Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim materijama. Mogu se jesti i pečene. Tada su hrskave i mogu zameniti druge nezdrave grickalice.
Prvo, niskokalorične su. Velika šaka semenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od vrećice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite na plah za pečenje. Posolite ih pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera.
Semenke lubenice bogate su magnezijumom. U porciji od 4 grama dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u telu. Takođe je potreban za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.
Potom, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz telo i pomaže telu da pretvori kalorije u energiju. Šaka semenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrednosti.
Semenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju vrednosti „lošeg“ holesterola u krvi.
Na kraju, semenke lubenice su dobar izvor cinka, nutrijenta neophodnog za imunološki sistem. U velikoj šaci semenki nalazi se 4 posto dnevnog preporučenog unosa cinka.