Lubenica je omiljeno letnje osveženje, ali kada su u pitanju njene semenke, sigurni smo da ih poput većine bacate. Ali to je greška jer su nutritivno bogate. Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim materijama. Mogu se jesti i pečene. Tada su hrskave i mogu zameniti druge nezdrave grickalice.
Prvo, niskokalorične su. Velika šaka semenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od vrećice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite na plah za pečenje. Posolite ih pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Semenke lubenice bogate su magnezijumom. U porciji od 4 grama dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u telu. Takođe je potreban za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.
Potom, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz telo i pomaže telu da pretvori kalorije u energiju. Šaka semenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrednosti.
Semenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju vrednosti „lošeg“ holesterola u krvi.
Na kraju, semenke lubenice su dobar izvor cinka, nutrijenta neophodnog za imunološki sistem. U velikoj šaci semenki nalazi se 4 posto dnevnog preporučenog unosa cinka.