"Jede mozak i napada decu": Dr Saša Milićević kaže da se smrtonosna ameba nalazi u bazenima i ulazi kroz nos

Slobodanka Ćorić Vesti 18.07.2023 10:30 0

Ova retka i opasna infekcija izaziva opravdanu zabrinutost, a važno je podići svest o merama predostrožnosti i higijeni prilikom boravka u vodi

Dr Saša Milićević

Printscreen/Youtube

Tragičan slučaj smrti 30-godišnjeg pakistanskog bodibildera nakon plivanja u bazenu zbog infekcije smrtonosnim amebama koje jedu mozak, poznatom kao Neglerijaza, izazvao je veliku zabrinutost javnosti.

Dr Saša Milićević, pedijatar, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije kako bi objasnio ovo retko oboljenje i njegove uzroke.

"Ovakvi slučajevi su se dešavali i ranije u Americi, uglavnom kod dece. Ameba koja izaziva Neglerijazu najčešće se nalazi u jezerskoj vodi, ali može biti prisutna i u bazenima, naročito kada je temperatura vode visoka. Inhaliranjem pare vode kroz nos, kako deca tako i odrasle osobe mogu biti izložene ovim amebama koje kasnije uzrokuju zapaljenje mozga, poznato kao "meningoencefalitis". Iako je ovo oboljenje veoma retko, često je smrtonosno. Simptomi obuhvataju vrtoglavicu, malaksalost i povišenu temperaturu", objasnio je Milićević.

Dr Milićević je naveo i nekoliko slučajeva iz Amerike kako bi ilustrovao ozbiljnost ovog problema. Jedan dečak je preminuo nakon što se igrao s prskalicom u parku koja je bila kontaminirana amebama.

Drugi dečak s Floride je preživeo, ali s posledicama. Nakon nekoliko meseci, nije mogao da se pomera niti komunicira, a sada je u stanju da jedva hoda i govori. Milićević je dodao da su deca do 14 godina najčešće žrtve ove amebe.

Ova retka i opasna infekcija izaziva opravdanu zabrinutost, a važno je podići svest o merama predostrožnosti i higijeni prilikom boravka u vodi. Redovno testiranje vode u bazenima i jezerima, kao i pridržavanje pravila o održavanju higijene i čistoće mogu pomoći u sprečavanju širenja ameba i smanjenju rizika od ove infekcije. Neglerijaza je retko oboljenje, ali njegove posledice mogu biti fatalne.

Komentari (0)
Loading