Usporava starenje i ubrzava metabolizam: Novak Đoković jede samo jednu vrstu maslaca, a evo kako ga možete napraviti

Vesti 16.07.2023 16:00 2

U jelovniku Novaka Đokovića se nalazi i indijski gi maslac, koji se pravi putem prečišćavanja običnog putera

Novak Đoković na Vimbldonu

AP Photo/Alastair Grant

Gi maslac je poznat po svom posebnom postupku proizvodnje, gde se puter prečišćava kako bi se uklonile voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Mnogi tvrde da gi maslac postaje "postan" upravo zbog toga što se oslobađa čvrstih komponenti mleka. Ovaj ukusan i hranljiv maslac je odličan kao namaz, ali se takođe može koristiti i u pripremi raznih jela kao zamena za ulje.

U indijskoj medicini, gi maslac se ističe po svojim mnogobrojnim lekovitim svojstvima. Smatra se da gi maslac jača imunitet organizma, poboljšava varenje i usporava proces starenja. Osim toga, gi maslac je lako svarljiv i sagoreva sporo, što omogućava postepeno snabdevanje tela energijom - upravo ono što je potrebno sportistima poput Novaka Đokovića.

Za pripremu gi maslaca, potrebno je staviti običan puter u širu šerpu i zagrejati ga na tihoj vatri. Treba sačekati da puter počne da peni, a zatim pažljivo skidati formiranu penu sve dok se više ne pojavljuje. Kada puter postane proziran, procedi se kroz gazu, čime se dobija gi maslac spreman za upotrebu.

Pored svoje primene u kulinarstvu, gi maslac se takođe koristi kao melem za razna kožna oboljenja, a može se koristiti i za masažu i obloge. Njegove blagotvorne osobine čine ga svestranim proizvodom koji pronalazi svoje mesto u različitim sferama života.

Komentari (2)
Loading
Melita
16.07.2023 21:43

A ko skida penu i pravi gi puter, Jelena mozda🤣🤣

Milovan
16.07.2023 22:45

Vidim kako je mladolik pa izgleda kao da ima 60 godina a ne 36