OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM Ovaj naizgled bezazlena promena oko usta upućuje na masnu jetru

Slobodanka Ćorić Vesti 07.07.2023 17:26 0

U ranom stadijumu uglavom ne uzrokuje nikakvu štetu, ali može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući cirozu, ako se pogorša. Visok nivo masti u jetri takođe je povezan s povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolesti bubrega

OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM Ovaj naizgled bezazlena promena oko usta upućuje na masnu jetru

Shutterstock

Masna jetra je sve češće hronično stanje uzrokovano nagomilavanjem masnih naslaga, koje u prvi mah ne stvara probleme. Međutim, može da preraste u hepatitis ili cirozu jetre i zato je važno na vreme otkriti i prilagoditi ishranu kako bi se izbegle dalje komplikacije i sačuvalo zdravlje.

Obično počinje bez simptoma, ali se mogu pojaviti neki od sledećih znakova: bol u stomaku u gornjem desnom delu osećaj sitosti čak i kada niste jeli mučnina, gubitak apetita i gubitak težine žućkastog tena i sklera otok u stomaku ili nogama ekstremni umor i zbunjenost Masna jetra može biti uzrokovana konzumiranjem previše alkohola (alkoholna masna jetra) ili slatkiša, slatkih pića kao i masne hrane. Rizik od nealkoholne bolesti masne jetre je posebno visok kod žena u menopauzi.

Ponekad ovo stanje uzrokuje nutritivni manjak koji dovodi do novih simptoma.

Primera radi, osip oko usta može signalizirati da disfunkcija jetre ugrožava koncentraciju cinka u krvi. Poznato je da hronične bolesti jetre kao što je nealkoholna masna bolest jetre ometaju apsorpciju određenih hranjivih materuha, poput cinka. Baš zato mnogi ljudi koji imaju abnormalno visok nivo masti u jetri imaju i manjak cinka.

To je potvrđeno u studiji objavljenoj u časopisu Metabolism Open, koja je predložila brojne potencijalne uzroke za nedostatak cinka kod mnogih bolesnika s masnom jetrom.

„Pokazalo se da su pacijenti s nealkoholnom masnom bolešću jetre imali značajno manju koncentraciju cinka u ogranizmu u poređenju s kontrolnom grupom“, stoji u studiji.

Takođe, sve gojazne osobe, posebno one sa masnim naslagama u predelu stomaka, pacijenti koji pate od povišenog holesterola, triglicerida i visokog krvnog pritiska su u povećanom riziku. Dijagnoza se postavlja na osnovu povišenog nivoa enzima jetre, kao i ultrazvučnog pregleda.

Za mnoge ljude, masna jetra ne znači nužno da će njena funkcija biti ugrožena. Međutim, kod skoro trećine ugroženih ovo stanje se pogoršava, tako da se jetra upali i oteče – javlja se hepatitis. Na mestima gde je oštećena, jetra formira ožiljno tkivo - javlja se fibroza. Kada se prošire i zamene zdravo tkivo, dolazi do ciroze jetre.

 

Komentari (0)
Loading