Polivanjem pivom do bronzanog tena je novi TikTok trend: Stručnjaci upozoravaju da su posledice veoma ozbiljne, a šteta ogromna

Olja Jelić Vesti 02.07.2023 13:50 0

Korisnici TikToka tvrde da polivanje kože pivom rezultira "najboljim tenom ikad" i da tako na jeftin i brz način dobijete željenu bronzanu boju.

Polivanje pivom

Printscreen/TikTok

Korisnici TikToka tvrde da polivanje pivom dovodi do najboljeg bronzanog tena. 

Doduše, stručnjaci su sumnjivu metodu prozvali "veoma opasnom". Naime, pivo nas čini lepljivim i svojevrsnim magnetom za muve, a izlaže nas riziku od toplotnog udara i smrtonosnog raka kože.

Polivanje pivom

Printscreen/TikTok

 

 

Ketrin Kliford, suosnivač dobrotvorne organizacije Skcin za podizanje svesti o raku kože, rekla je za The Sun da "ne može da veruje da to ludilo postoji".

- Ovo je izuzetno tzv. "trend" s vrlo ozbiljnim posledicama. Šteta od sunca je kumulativna, nepopravljiva i direktan uzrok 90 odsto najčešćih karcinoma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osobe koje traže preplanulost izložene su ozbiljnom riziku od razvoja svih vrsta raka kože, a opekotine kože usko su povezane s razvojem melanoma, ujedno i najozbiljnijeg oblika bolesti koji ugrožava život - rekla je Kliford za The Sun.

Polivanje pivom

Printscreen/TikTok

 

 

Dalje, rak kože je nesrazmerno čest kod mladih odraslih osoba i jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma u starosnoj grupi od 15 do 34 godine, istoj onoj grupi koja spomenutu društvenu platformu koristi više od bilo koje druge.

- S obzirom da će svaki peti od nas u Ujedinjenom Kraljevstvu oboleti od raka kože, ovu vrstu štetnog sadržaja treba zabraniti, a TikTok bi to trebao iskoristiti kao priliku za edukaciju svojih korisnika i podizanje svesti o zdravlju - ističe suosnivačica dobrotvorne organizacije Skcin za podizanje svesti o raku kože, prenosi Jutarnji.hr.

Drugi stručnjaci za zaštitu od sunca takođe su zabrinuti.

Džejson Goldberg, direktor "SpaSeekersa", upozorio je da bi nam pivo moglo pomoći pri "trovanju suncem".

- Korišćenje piva za potamnjivanje kože, posebno bez zaštitnog faktora, značajno povećava rizik od opekotina od sunca, toplotnog udara i, uz kontinuiranu upotrebu, preranog starenja - ističe i dodaje da s vremenom to predstavlja rizik od raka kože, a 70 odsto slučajeva uzrokuje oštećenje od sunca.

Naime, trovanje suncem zapravo ne znači da ste se doslovno otrovali. Taj izraz se često koristi za teže oblike opekotina od sunca, najčešće one koje nastaju od ultraljubičastog (UV) zračenja koje izaziva upalu kože.

Polivanje pivom

Printscreen/TikTok

 

Stefano Pietrini, još jedan stručnjak za negu kože, tvrdi da bilo koja metoda koja se koristi za ubrzavanje tamnjenja zapravo čini više štete nego koristi i rezultirat će "trajnim oštećenjem kože".

- Zapamtite, koliko god preplanuli ten izgledao privlačno ovog leta, ništa nije vredno nepopravljive štete nastale ovim trendom - zaključio je.

Komentari (0)
Loading