Srbi masovno na istoj dasci seckaju ove dve namirnice: Doktorka Lazarević upozorava da je to razlog što smo stalno bolesni

Jelena Vukelić Vesti 29.06.2023 15:36 0

Ove dve namirnice nikako ne treba da se seckaju na istoj dasci, jer može da dovede do stomačnih infekcija

daska

Shuterstock

Tokom leta dominiraju crevne infekcije, jer ako imamo kontaminiranu hranu, ako se ne drži u frižideru, koja može biti zagađena salmonelom, koja preživi i na temperaturi do minus 30 stepeni Celzijusa. Zbog toga je važno da se jaja za poslastice obavezno termički obrade.

- Takođe je važno da pre nego što pristupimo pripremanju hrane moramo dobro da operemo ruke, kao i da vodimo računa da na istoj površini ne sečemo voće, povrće i sirovu piletinu  odaje doktorka Ivana Begović Lazarević, načelnica jedinice za imunizaciju, Gradskog zavoda za javno zdravlje, a prenosi Mondo.

Napominje da je najbezbednije da hranu, čim smo je termički obradili, pojedemo istog dana. Ako je ostavljamo za sledeći dan, kada se prohladi, posle termičke obrade treba je podeliti u više posuda i rashlađenu staviti u frižider do konzumiranja.

Pranje svežeg voća i povrća

- Nismo za krajnosti, ne možemo jednostavno živeti pod staklenim zvonom, tako da voće, isto tako i povrće, treba dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Citrusno voće treba oprati deterdžentom pre nego što se preseče. Takođe treba prati i dinje i lubenice -  savetuje doktorka.

Komentari (0)
Loading