Dr Dragan Ivanov o prednostima posta: "Post preventivno deluje na maligne bolesti i dijabetes, a sodu bikarbonu izbegavajte u ovom slučaju"

Olja Jelić Vesti 21.06.2023 10:32 1

Kako alkalizovati telo i zašto je dobro postiti s vremena na vreme obrazlaže internista dr Dragan Ivanov

Dr Dragan Ivanov

Printscreen/Youtube

"Post je značajan za naše zdravlje. Osoba koja posti treba ujutru da unosi u telo voće, integralne žitarice i bademe. 15 do 20 badema žene, a muškarci od 20 do 30 badema i to je doručak.

Ručak treba da sadrži salatu, mahunarke, krompir, soja, leblebija, pečurke, pasulj, kupus, kelj, karfiol i td. Od tog treba napraviti ručak, tj čorbicu. Obrok treba prvo početi salatom, a onda pojesti čorbicu.

Večera - najbolje ništa, a ko već morate da večerate onda nešto lakše," kaže internista dr Dragan Ivanov gostujući na RTS ordinaciji, te naveo koliko je značajno da osoba posti:

"Antioksidanti i drugi brojni imunostimulatori su isključivo biljnog porekla. S druge strane životinjski proteini koče naš imunitet i oduzimaju nam energiju za varanje. Sanje imuniteta može biti samo bolje posle posta.

Dr Dragan Ivanov

Printscreen/Youtube

 

Post deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, na malingne bolesti, na dijabetes - na sve savremene bolesti, to je naučno dokazano."

Da li će osoba koja posti biti manje nervozna?

"Da, svakako će se osećati srećnije, čistije, stvoriće se povoljni uslovi za duhovnu sferu. Dokazano je da duhovnost pozitivno utiče na zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da na dugovečnost najviše utiče ljudska dobrota. Darodavci žive duže od onih koji čekaju napoklone, a to je stvar duhovnosti."

Da li soda bikarbona telu vraća baznost?

"Soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju tela. Zašto? Kada popijemo sodu bikarbonu, ona će ući u želudac i tu će se istrošiti. Ona će nestati već u želucu. A s druge strane ona nadima organizam. Da bi se hrana svarila sadržaj u želucu treba da bude kiseo. Ako u želudac uđe soda bikarbona, sadržaj neće biti kiseo - to varenje neće biti dovoljno, posebno neće se svariti belančevine, s druge strane mikroorganizmi koji ulaze sa hranom neće biti ubijeni od strane hlorovodonične kiseline. Tako da to nije pravo rešenje.

Ako hoćemo nekim napitkom da alkalizujemo svoj organizam, onda treba da pijemo sok od limuna i zasladimo ga sa medom. Limun i med imaju pozitivan i bazan efekat za naš organizam."

Dr Dragan Ivanov

Printscreen/Youtube

 

 

Namirnice koje mogu povećati alkalnost organizma:

Limun
koštunjavo voće
zeleno lisnato povrće
med
voda, čajevi, limunada
proso, kinoa, amarant
kefir, jogurt, kiselo mleko
avokado, kokos, masline, semenke
hladno ceđena ulja

Alkalna dijeta je utemeljena na svežem voću i svežem povrću. Prema doktoru Ivanovu badem je najalkalnija namirnica i treba da ga jedu oni ljudi koji imaju problema sa žgaravicom. Kada pojedu 5 badema, kiselina će nestati, tvrdi internista Ivanov.

 

Komentari (1)
Loading
Petronije
21.06.2023 15:31

Bravo za doktora Ivanova.