PAPA test uredan, a na grliću ozbiljne promene: Dr Jeremić upozorio da do raka može da dođe za samo 6 meseci

Jelena Vukelić Vesti 12.06.2023 15:43 0

Dr Igor Jeremić, ginekolog, objasnio je da žene sve više zanemraju zdravstvene tegobe i tako sebe dovode u rizik da dobiju rak grlića materice

PAPA test uredan, a na grliću ozbiljne promene: Dr Jeremić upozorio da do raka može da dođe za samo 6 meseci

Printscreen/Youtube/TV Prva

Dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva, gostujući na televiziji Kurir govorio je o nastanku i dijagnostici HPV infekcije koja je sve prisutnija kod mlađe populacije.

- Veliki je broj obolelih, pre svega mladih devojaka od HPV virusa, tačnije od prekanceroze na grliću materice. Kada kažemo naša statistika, nije ništa bolja u Evropi, samo što je drugačiji pristup , drugačiji protokol pa se to ne vidi tako realno kao kod nas. Verujte mi da je taj pogled na problem mnogo bolji kod nas, nego u Evropi jer mi dolaze pacijenti iz cele Evrope i tačno vidim na čemu se radi, kako se zasniva dijagnostika i gde su pravi propusti. Ovde kod nas, naši pacijenti imaju priliku da rade neke stvari koje u Evropi nisu moguće - objasnio je doktor Jeremić.

Dr Jeremić je objasnio i zašto su važni preventivni pregledi.

- Tu ima jedna druga stvar, kad kažete preventivni pregled, verovatno vi kao žena znate, to je ono "idem na komplet ginekološki pregled", je l' tako? Komplet ginekološki pregled je radila nekad moja majka, ja mislim da je to ona komunistička tvorevina, nasledna iz preduzeća, idemo na sistematske preglede. To više nije to, ne mislim nije to, nego tu nema prave dijagnostike. Danas, volim da kažem, ideš kod najboljeg za grlić, ideš kod najboljeg koji će ti voditi trudnoću, ideš kod najboljeg za sterilitet i tad se postižu pravi rezultati- rekao je doktor i dodao:

- Ovde može da se stvori lažna slika o tome da je sve u redu. I obično kada mi pacijentkinje dolaze striktno zbog ovog problema na grliću materice - ja se samo time bavim, proteklih 17, 18 godina, i kažu: "Doktore, pa ja sam bila na sistematskom, kažu mi da je sve u redu..." Kad pogledam kolposkopski, znači kao osnovna dijagnostička metoda za patalogiju grlića materice, ja imam šta da vidim. Vidim HPV infekciju.

- Šta je problem? Problem je sledeći - vi čujete od pacijentkinje "Imam ranicu na grliću materice". Taj termin, za onoga ko se bavi patologijom grlića materice ne postoji, nema ranice, imate promenu na grliću materice, znači koja može biti izazvana bakterijskom gljivičnom infekcijom i izazvana HPV virusom. Ova druga stvar je za nas bitna, zato što je HPV taj koji izaziva promene i karcinom na grliću materice - objasnio je dr Jeremić.

Komentari (0)
Loading