Užasna istina o povišenom holesterolu: Za pet sekundi otkrijte pravo stanje vaših krvnih sudova uz pomoć vrele vode

Vesti 28.05.2023 11:40 0

Povišen holesterol može izazvati ozbiljna kardiovaskularna oboljenja, pa čak i infarkt ili moždani udar

ruke

Shutterstock

 

Saznajte kako ovo stanje može uticati na cirkulaciju i povećati rizik od opekotina usled nedetektovane temperature vode. Obratite pažnju na suptilne signale koje vaše telo šalje i reagujte na vreme!

Povišen holesterol je tihi ubicaja koji može izazvati ozbiljna kardiovaskularna oboljenja, uključujući infarkt ili moždani udar. Međutim, da li ste znali da on može imati i druga neželjena dejstva na vaše telo?

Ateroskleroza, stanje koje se javlja kao posledica visokog holesterola, može uzrokovati stvaranje masnih naslaga u zidovima krvnih sudova, dovodeći do njihovog sužavanja. Ovo sužavanje arterija remeti normalan protok krvi, posebno u ekstremitetima, što može dovesti do problema s cirkulacijom i oboljenja perifernih arterija.

Stručnjaci upozoravaju da su povišeni holesterol i ateroskleroza povezani s smanjenom osetljivošću ruku na toplotu i hladnoću, ali i povećanim rizikom od promrzlina i opekotina. Osobe s povišenim holesterolom mogu se opeći vrelom vodom prilikom pranja ruku ili tuširanja jer ne mogu pravilno proceniti temperaturu vode. Takođe, mogu se javiti utrnulost udova i smanjenje površinske temperature kože.

Stručnjaci sa Klinike Mejo ističu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterija, što usledbeno dovodi do lošeg protoka krvi u telu, a simptomi zavise od toga koja arterija je zahvaćena.

- Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija. Sprovedite eksperiment sa vrućom vodom i saznajte u kom su stanju vaši krvni sudovi - rekli su lekari.

Nažalost, mnogi ljudi ne primećuju ove suptilne signale koje njihova tela šalju sve dok se ne suoče s ozbiljnim posledicama, kao što su opekotine visokog stepena zbog neprepoznavanja tačne temperature vode na koži.

Zato je od presudne važnosti da obratite pažnju na suptilne signale i simptome koje vam telo šalje. Ne ignorišite ih, već reagujte na vreme kako biste zaštitili svoje zdravlje. Saznajte više o povišenom holesterolu i naučite kako prepoznati i sprečiti moguće komplikacije koje on može izazvati. Vaše zdravlje zaslužuje vašu pažnju i brigu.

Komentari (0)
Loading