Koliko holesterol može da bude OPASAN? Nutricionista savetuje da konzumirate ova dva NAPITKA kako biste smanjili rizik od srčanog i moždanog udara

Vesti 10.05.2023 20:00 0

Ako imate visok holesterol, to znači da imate previše masne supstance koja se koristi za izgradnju ćelija u vašoj krvi.

žena

Shutterstock

Velike količine ovih masti mogu da zečepe vaše arterije i kasnije da dovedu do zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, srčani udari i moždani udari.

Konzumiranje masne hrane, nedovoljno vežbanje, prekomerna težina, pušenje i pijenje alkohola obično su glavni krivci za „loš holesterol“ – ili lipoprotein niske gustine (LDL) – iako se takođe može da bude nasledan. Ali – prema mišljenju stručnjaka – određena namirnice mogu zapravo da smanje nivo holesterola, na isti način na koji ih neki mogu povećati. Registrovani nutricionista i osnivač klinike Healthy Mais, Mejs Al-Ali je pohvalila dva pića, za koja je tvrdila da mogu da smanje nivoe „lošeg holesterola“.

  • Zeleni čaj 
  • Čaj od hibiskusa

Rekla je za Ekpress: „Pokazano je da zeleni čaj snižava loš holesterol niske gustine lipoproteina koji poboljšava lipide u serumu. Ali savetovala vam je da popijete jedno od bilo koje ujutru, jer su oba pića bogata kofeinom i mogu da vam poremete san. Iako velike količine mogu biti štetne po vaše zdravlje, našem telu su i dalje potrebne male količine 'dobrog holesterola', takođe poznatog kao lipoprotein visoke gustine (HDL).

 

Mejs je rekla da čaj od hibiskusa može da smanji „loš holesterol“ i takođe poveća nivoe „dobrog holesterola“. „U jednoj studiji, oni koji su ga svakodnevno pili smanjili su trigliceride, lipoproteine niske gustine i ukupni holesterol i povećali lipoproteine visoke gustine (dobar) nakon samo mesec dana“, objasnila je ona. Prethodne studije su pokazale da zeleni čaj može da poboljša faktore rizika koji su povezani sa metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom, prema NHS, je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska (hipertenzije) i gojaznosti.

Zbog toga je veća verovatnoća da će ljudi imati metabolički sindrom ako su gojazni i imaju nizak ili visok nivo holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading