Dr Perišić je otkrio tajnu SAVRŠENOG ROŠTILJA: Ovako se pravi najbolja marinada, a luk uz roštilj je VELIKA GREŠKA!

Izvor: O.J. Vesti 01.05.2023 10:05 1

Koje greške najčešće pravimo u pripremi roštilja i koje namernice ne treba kombinovati sa roštiljskim mesom, objasnio je gostujući na TV Prva prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Dr Perišić je otkrio tajnu SAVRŠENOG ROŠTILJA: Ovako se pravi najbolja marinada, a luk uz roštilj je VELIKA GREŠKA!

Printscreen

Dr Vojislav Perišić je u svom gostovanju pojasnio koje namirnice treba kombinovati sa roštiljskim mesom.

"Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta, on snabdeva restorane. Pitao sam, kako oni prave roštiljsko meso? Kaže on meni, prvo je važan odabir mesa koje će biti doneto. Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji osam do 10 sati u frižideru. Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo. Pa kada na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada. Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati. Antioksidativne materije, u tom smislu, tretiranje mesa pre termičke obrade da postoji. Identična je situacija sa kobasicama, i to meso, ta smeša mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan", objasnio je dr Vojislav Perišić.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

roštilj

Shutterstock

 

Nedavno je Skupština grada Kragujevca odlučila da pekare, pečenjare, kiosci brze hrane i restorani od naredne godine ne koriste čvrsta goriva za spremanje hrane, odnosno ćumur.

"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike. Dakle, ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj", odgovorio je na pitanje da li treba koristiti ćumur u pripremi roštilja.

Kada je u pitanju so, doktor je napomenuo da nije isto kada se ovaj začin koristi kod kuće i u kafani.

"Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso", savetao je.

Da li neke druge namirnice mogu da štete prooksidantima u mesu?

"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida, luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča", napomenuo je.

Kako je dodao, dobra priprema mesa je najvažnija, pa mesto trebda da odstoji preko noći natopljeno uljem sa origanom ili ruzmarinom. I u svom stilu je poručio da je najbolje da se pripremom mesa bave žene jer su pažljivije.

img
08. 04. 2025 13:52

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

img
09. 04. 2025 18:31

UBISTVO U NEMAČKOJ: Muškarac s mačetom ušetao u pekaru, prolaznici ga nasmrt pretukli

img
09. 04. 2025 18:36

Novine: "Pojedini fakulteti izlaze iz blokade"; "S Parizom sve bliži stavovi o Kosovu"

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
09. 04. 2025 18:34

SPREMITE SE VEČERAS ZA KIŠU Hitno se oglasio RHMZ: U ovim delovima zemlje moguć i mraz (FOTO)

img
09. 04. 2025 18:19

Kako da vaš mobilni telefon radi bolje: 9 saveta za brže i efikasnije korišćenje

img
04. 04. 2025 12:11

Šta povezuje Mikija Mausa, Duška Dugouška, Super Marija i Vučka?

img
09. 04. 2025 18:36

"ODAVNO SE ODREKAO OSEĆAJA STIDA I POŠTENjA" Božić, Terzić i Đukanović reagovali na sramne Đilasove izjave

img
09. 04. 2025 18:21

KIJA KRIJE SVOG DEČKA KAO ZMIJA NOGE, OTPUTOVALA DALEKO S NJIM, A SAD USLIKALA BELU HALJINU: Javno napisala DA i zbunila fanove... (FOTO)

img
06. 04. 2025 10:27

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

img
09. 04. 2025 18:38

RHMZ SE OGLASIO U 20:20 SATI Stižu kiša i mraz, ovi delovi zemlje prvi na udaru!

img
04. 04. 2025 07:13

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

img
09. 04. 2025 18:14

KRALJEVI KOMPLETNI U ARENI: Real u najjačem sastavu protiv Partizana

img
09. 04. 2025 18:00

Ako imate povišen šećer OVAJ hleb nikako ne smete da jedite: Razara srce i bubrege

img
04. 04. 2025 14:20

6:0 ILI 6:1 TIP JE PROŠAO Od sada, svi tiketi na ATP Masters 1000 turnirima imaju posebnu prednost!

img
09. 04. 2025 18:36

Mitar i Sergej ostaju bez trenera – zbog brazilskih miliona

Komentari (1)
Ivan
01.05.2023 15:05

Ovaj čovek sve zna, ma baš sve... Takve naučnike izbegavati.