Dr Perišić je otkrio tajnu SAVRŠENOG ROŠTILJA: Ovako se pravi najbolja marinada, a luk uz roštilj je VELIKA GREŠKA!

Izvor: O.J. Vesti 01.05.2023 10:05 1

Koje greške najčešće pravimo u pripremi roštilja i koje namernice ne treba kombinovati sa roštiljskim mesom, objasnio je gostujući na TV Prva prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Dr Perišić je otkrio tajnu SAVRŠENOG ROŠTILJA: Ovako se pravi najbolja marinada, a luk uz roštilj je VELIKA GREŠKA!

Printscreen

Dr Vojislav Perišić je u svom gostovanju pojasnio koje namirnice treba kombinovati sa roštiljskim mesom.

"Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta, on snabdeva restorane. Pitao sam, kako oni prave roštiljsko meso? Kaže on meni, prvo je važan odabir mesa koje će biti doneto. Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji osam do 10 sati u frižideru. Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo. Pa kada na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada. Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati. Antioksidativne materije, u tom smislu, tretiranje mesa pre termičke obrade da postoji. Identična je situacija sa kobasicama, i to meso, ta smeša mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan", objasnio je dr Vojislav Perišić.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

roštilj

Shutterstock

 

Nedavno je Skupština grada Kragujevca odlučila da pekare, pečenjare, kiosci brze hrane i restorani od naredne godine ne koriste čvrsta goriva za spremanje hrane, odnosno ćumur.

"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike. Dakle, ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj", odgovorio je na pitanje da li treba koristiti ćumur u pripremi roštilja.

Kada je u pitanju so, doktor je napomenuo da nije isto kada se ovaj začin koristi kod kuće i u kafani.

"Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso", savetao je.

Da li neke druge namirnice mogu da štete prooksidantima u mesu?

"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida, luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča", napomenuo je.

Kako je dodao, dobra priprema mesa je najvažnija, pa mesto trebda da odstoji preko noći natopljeno uljem sa origanom ili ruzmarinom. I u svom stilu je poručio da je najbolje da se pripremom mesa bave žene jer su pažljivije.

img
14. 07. 2025 19:21

TELO MLADIĆA (23) PRONAĐENO U STANU U NOVOM SADU: Posle žurke otišao sam kući, cimer zatekao jezivu scenu u kupatilu

img
09. 07. 2025 13:25

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

img
13. 07. 2025 14:59

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!

img
14. 07. 2025 00:00

MAKSIM GORKI JE UŽIVAO U VRNJAČKOJ BANJI! Ruski pisac je bio oduševljen Srbijom i Srbima

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

img
08. 07. 2025 14:48

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

img
14. 07. 2025 19:28

Srbija razbila Francusku – dominacija i prvo mesto VIDEO

img
07. 07. 2025 08:15

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

img
14. 07. 2025 19:26

Užas u Novom Sadu: Pronađeno telo mladića u stanu

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
11. 07. 2025 06:51

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

img
14. 07. 2025 19:29

Nemci preneli bombastične vesti: Nadal ponovo u tenisu, napada grend slem titulu?

img
03. 07. 2025 09:21

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

img
14. 07. 2025 19:26

Priajtelj Žike Jakšića otkrio detalje o njegovom stanju: "Bio je na ispitivanjima"

img
14. 07. 2025 19:23

MLADIĆ PRONAĐEN MRTAV U TOALETU Horor u Novom Sadu: Cimer zatekao jezivu scenu

img
14. 07. 2025 19:32

Kanje Vest brutalno reagovao na optužbe za silovanje: "Fantastične fikcije"

Komentari (1)
Ivan
01.05.2023 15:05

Ovaj čovek sve zna, ma baš sve... Takve naučnike izbegavati.