Glavni uzrok RAKA GRLA: Istraživanja pokazala da je to radnja koju mnogi praktikuju iz zadovoljstva!

Vesti 28.04.2023 08:00 1

U Evropi pate od "epidemije" raka grla - a stručnjaci ukazuju na to da je oralna stimulacija partnera mogući krivac.

Glavni uzrok RAKA GRLA: Istraživanja pokazala da je to radnja koju mnogi praktikuju iz zadovoljstva!

Shutterstock

Dr Hišam Mehana, sa britanskog univerziteta u Birmingemu, rekao je da je 70 odsto slučajeva raka grla uzrokovano humanim papiloma virusom (HPV), inače bezopasnim virusom koji se prenosi seksualnim putem i koji je povezan sa više oblika raka.

Dr Mehana je rekao da ljudi sa više partnera za oralni seks imaju do devet puta povećan rizik od raka grla. Postoji vakcina protiv HPV-a, ali ju je primilo samo 54 procenta Amerikanaca — daleko ispod cifre od 80 procenata za koju se veruje da predstavlja prag bezbednosti stanovništva. Dr Mehana je u "The Conversation" napisao:

- Tokom protekle dve decenije, došlo je do brzog porasta raka grla na zapadu, do te mere da su to neki nazvali epidemijom. Ovo je bilo zbog velikog porasta specifične vrste raka grla zvanog orofaringealni rak.

Rak orofarinksa je najčešći tip raka grla. Pojavljuje se u krajnicima i zadnjem delu grla. Lekari smatraju da je HPV infekcija najveći faktor rizika za razvoj bolesti. Dr Mehanna je nastavila:

- HPV se prenosi seksualno. Za rak orofarinksa, glavni faktor rizika je broj doživotnih seksualnih partnera, posebno oralno zadovoljavanje. Oni koji imaju šest ili više partnera u oralnom seksu tokom života imaju 8,5 puta veću šansu da razviju rak orofarinksa od onih koji ne praktikuju oralni seks.

Više od 50.000 slučajeva oralnog ili orofaringealnog karcinoma dijagnostikuje se u SAD svake godine, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Broj slučajeva raste, međutim, do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak. Lekari su otkrili da je oralni seks najveći faktor rizika za njih - nadmašuje pušenje, konzumaciju alkohola i nezdravu ishranu. To je zato što ovaj akt može dovesti do HPV infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika. 

 

 

Komentari (1)
Loading
bager
16.05.2023 08:30

Odavno se zna da pusenje ubija,,,