Menstrualne čašice DA ili NE? Pitali smo žene u SRBIJI da li bi se odrekle uložaka i probale proizvod u koji se kunu žene u CELOM SVETU

Vesti 03.12.2021 19:30 0

Možda ste već čuli za ekološki prihvatljivu alternativu higijenskim ulošcima i tamponima Upravo je reč o menstruanoj čašici, a mišljenja o njenoj primeni su podeljana i kreću se od oduševljenja pa sve do gađenja.

Menstrualne čašice DA ili NE? Pitali smo žene u SRBIJI da li bi se odrekle uložaka i probale proizvod u koji se kunu žene u CELOM SVETU

Shutterstock

 

Menstrulane čašice tek poslednjih godina ulaze na velika vrata na srpsko tržište. Ako još uvek niste sigurne o kakvom proizvodu je reč, evo nekih informacija koje će vam razrešiti nedoumice.

Od čega su napravljene, kako izgledaju ove čašice?

Menstrualne čašice imaju oblik levka. Možete ih pronaći  u više različitih boja i veličina, tako da su pogodne i za žene u postoprođajnom periodu, ali i za mlade devojke koje nisu imale seksualne odnose. Prave se od fleksibilnog materijala kao što su guma ili silikon, kako bi aplikovanje bilo što lakše.

Kako se postavljaju?

Iako je samo aplikovanje lako, već smo naglasili da se proizvode u nekoliko različitih veličina. Takođe na tržištu možete naći i čvršće čašice, pogodne za žene čiji su ciklusi izuzetno obilni.

Pre nego što se odlučite za ovaj proizvod, izuzetno je bitno da se posavetujete sa svojim ginekologom, koji bi mogao da vam da jasan odgovor  za koju veličinu da se odlučite. Nezadovoljstvo menstrualnom čašicom, neretko je posledica odabira pogrešne veličine.

Postavljanje menstrualne čašice započinje prokuvavanjem od nekoliko minuta. Izuzetno je bitno da čašica bude sterilna pre nego što je stavite. Nakon toga zauzmete najudobniji položaj, opustite mišiće karlice i nežno je ubacite prema repu, na isti način na koji ubacujete tampon. Obratite pažnju na to da li je čašica dovoljno otvorena, kako biste izbegli curenje. Ako osetite nelagodnost ili bol napravite pauzu ili pokušajte sa lubrikantom. Vremenom bi ovo trebalo da vam postane rutinska radnja.

Menstrualne čašice DA ili NE? Pitali smo žene u SRBIJI da li bi se odrekle uložaka i probale proizvod u koji se kunu žene u CELOM SVETU

Pexels

 

 

Zašto baš čašica? Koje su osnovne prednosti?

Pobornici i proizvođači menstrualne čašice ističu mnogobrojne prednosti njene primene. Ovo su neke od njih:

Ekološki su prihvatljive. Za razliku od tampona i uložaka, koji ulaze u velike zagađivače prirode i nisu biorazgradivi, čašice se kontinurano koriste, pa nema nepotrebnog otpada.

Nema znojenja i neprijatnih mirisa, nema curenja. Čak iako ste ljubitelj uložaka, znate da njihova upotreba može dovesti do ojedanja, neprijatnog mirisa i curenja. Sigurno je da ste bar nekoliko puta u životu doživele ovakve neprijatnosti.

Jeftinije su. Iako je cena čašice viša od cene jednog pakovanja tampona ili uložaka, čašica nudi mogućnost dugotrajne primene, uz redovno održavanje i elementarnu higijenu. Finansijske benefite osetićete već posle nekoliko meseci.

Smanjena mogućnost toksičnog šoka. Iako je toksični šok, u određenim slučajevima posledica  nepravilnog korišćenja tampona, kod čašice je ova mogućnost drastično umanjena. Ipak imajte na umu da je možete koristiti najviše 12 h, što je čini pogodnom za noćnu upotrebu. Na dnevnom nivou pobajte da je praznite na 6 sati.

Jesu li nam žene u Srbiji spremne za čašicu?

Pitali smo žene u Srbiji da li im se ovaj proizvod dopada. Odgovori su nas oduševili, neki su kreativni, neki su simpatični, a neki će vam sigurno biti od koristi.

Mira, 42 godine: "Probala sam i nije za mene. Na poslu bih izgubila previše vremena u toaletu, pokušavajući je da je ispraznim. Sve mi je curelo po prstima".

Ana, 33 godine: "Čašica je zakon. Trebalo mi je neko vreme da se naviknem. Sad se nikad ne bih vratila ulošcima. Ne smrdim, ne znojim se, imam potpunu slobodu pokreta".

Zorana, 37 godina: "Bljak, meni je ovo baš gadno. Ne mogu da zamislim sebe da kopam u javnom toaletu po svojoj vagini. Uf, ulošci su zakon".

Mila 23 godine: "Nikad nisam čula za tako nešto. Stvarno bih morala da razmislim".

Andrijana, 37 godina: "Nikad više. Umetnula sam je i zaglavila se. Doživela sam nervni slom, morala sam da trčim kod ginekologa. Kakav blam.".

Teodora, 29 godina: "Pobornik sam svega što je ekološki ispravno. Sve što kao pojedinac mogu da učinim kako bih smanjila zagađenje želim da učinim. Sa ovim proizvodom sam se upoznala u inostranstvu još pre sedam godina. Uopšte mi nije bilo čudno, odmah sam je zavolela".

U Srbiji definitivno ima skepticizma, posebno kad je reč o ovakvim proizvodima, čija je upotreba na neki način delikatna, a sama priča o istima za neke žene je još tabu tema.

Istraživanja ipak idu u prilog korišćenju čašice. Primera radi,  "Lancet" je objavio istraživanje koje je obuhvatilo 3300 žena iz razvijenih, ali i siromašnih zemalja, različitog starosnog uzrasta. Rezultati pokazuju da je 70 % žena prihvatilo čašicu, uprkos početnom skepticizmu. Izgleda da je ipak došlo vreme da probamo nešto novo. Možda se iznenadimo.

 

Komentari (0)
Loading