Sremuš je moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Poznata je i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje.
Sada je ubedljivo i najtraženija na pijacama, jer se bere narednih mesec dana.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava sremuš koji se u narodu naziva i divlji beli luk ili medveđi luk.
Posle zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne deluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, objašnjava Antonijević za Naj ženu.
Ukoliko povišen krvni pritisak, holesterol ili sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike
"Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje", naglašava narodni travar. Sremuš može da se koristi samo kao svež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva lekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.
Deluje i na bakterije i na gljivice
Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, beli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja deluju antibakterijski.
"Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu", dodaje Antonijević.
Kako se priprema
Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mesi hleb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svež.
Salata od sremuša
Momčilo Antonijević preporučuje i zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je iseckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mleko, po mogućstvu ovčije. Umesto ulja, dodati mešavinu mlevenih semenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

SAD JE SVE JASNO! Nataša Kandić na Vidovdan predvodi blokadersku kampanju "Srbi su genocidni"!

ZBOG POSLEDNjIH DEŠAVANjA: Zalivske zemlje zatvorile vazdušni prostor

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!
Dileme više nema: Moneke potvrdio dolazak u Zvezdu (FOTO/VIDEO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

PRIRODA, MIR I OSVEŽENJE NA DOHVAT RUKE: Najlepša kupališta u Srbiji za savršen dan

Srbija postavlja temelje za budućnost svog tržišta kapitala: Ministarstvo finansija i Beogradska berza predstavili mapu puta za inovacije

Svakog leta izgorite na suncu i odmor vam presedne? Pronašli smo 3 proizvoda koja štite, garantuju bronzani ten i na popustu su!
Ovo radi muž koji ne voli svoju ženu: Jasni signali pred kojima mnogi žmure
'TO JE BIO MOJ INAT' Boža otkrio da li mu je Elena davala LAŽNU NADU i nakon ulaska u VEZU, ona PRIZNALA da ga je samo KORISTILA kako bi Ognjena pravila LJUBOMORNIM (VIDEO)

Neodoljiva ponuda! Na ovom letovalištu: 10 noćenja po ceni 7 | 9 noćenja po ceni 6 – uz samo 299€ akontacije i dodatni popust čak do -10%!

Muk u studiju: Nikolina Kovač o teškom detinjstvu, nije mogla da zadrži suze (FOTO)

SAVRŠEN BEG OD VRUĆINE: Akva parkovi širom Srbije nude osveženje koje se pamti – tobogani, bazeni i lud provod bez kraja!

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

bramac
26.04.2023 12:04bere se dok Ne procveta posle ga nije dobro jesti. zima je bila slaba krajem marta je već počeo sad već počinje da cveta.