Sremuš je moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Poznata je i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje.
Sada je ubedljivo i najtraženija na pijacama, jer se bere narednih mesec dana.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava sremuš koji se u narodu naziva i divlji beli luk ili medveđi luk.
Posle zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne deluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, objašnjava Antonijević za Naj ženu.
Ukoliko povišen krvni pritisak, holesterol ili sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike
"Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje", naglašava narodni travar. Sremuš može da se koristi samo kao svež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva lekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.
Deluje i na bakterije i na gljivice
Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, beli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja deluju antibakterijski.
"Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu", dodaje Antonijević.
Kako se priprema
Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mesi hleb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svež.
Salata od sremuša
Momčilo Antonijević preporučuje i zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je iseckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mleko, po mogućstvu ovčije. Umesto ulja, dodati mešavinu mlevenih semenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

OVO JE NAJBOLJA RAKIJA U SRBIJI U Čačku održana smotra srpskih šljivovica

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Licemerni Bojović: 20 dana posle pada nadstrešnice slavio sa sponzorima blokadera

OVO JE NAJBOGATIJA PORODICA U FRANCUSKOJ Srpkinje obožavaju njihove torbe

Hitna pomoć: Tri osobe zadobile lakše povrede u udesu na Bubanj potoku

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!
Dete (13) izazvalo saobraćajnu nezgodu: Povređena beba i još šest osoba

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

Na današnji dan, 10. jul
Ishrana Sofije Vergare je jednostavna i dostupna svima: Svaki dan doručkuje isto, a u kući uvek mora ovo da ima (FOTO)

DIGITALNA ČAROLIJA Pogledajte kako su EXPO maskote zasijale kroz najnoviji AI trend (VIDEO)
VI STE MOJE NEBO, VEČNOST I NEPOBEDIVA LJUBAV KOJA NE ZNA ZA SMRT! STRADALI STE NEDUŽNI I ČISTI! Srceparajuća čitulja majke ubijenih dečaka u masakru na Cetinju

bramac
26.04.2023 12:04bere se dok Ne procveta posle ga nije dobro jesti. zima je bila slaba krajem marta je već počeo sad već počinje da cveta.