Koliko dugo ćete živeti? Doktorka Natalija pokazala brzi test koji otkriva pravo stanje vašeg SRCA

Vesti 17.03.2023 13:11 0

Takozvani "sedi-ustani" test je indirektna mera vašeg zdravlja, koju neki lekari koriste kao pokazatelj dugovečnosti

Srce

Shutterstock

Dugovečnost se ne odnosi samo na to koliko dugo živite, već i na to da ostanete zdravi što je duže moguće. Test sedenja i stajanja može da bude dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može čak i da predvidi koliko ćete živeti, pokazuju istraživanja. „To je indirektni marker vašeg zdravlja“, rekla je medicinski saradnik NBC News Natalija Azar, MD, koja je demonstrirala jednostavan test koji neki lekari koriste kao pokazatelj dugovečnosti.

Kako izgleda ovaj test?

Počinjete test stojeći, a potom je neophodno da sednete prekrštenih nogu na pod i zatim ponovo ustanete, objasnila je dr Azar za Today.com. Zvuči lako, zar ne? Ne baš.

Morate da pređete iz stajanja u sedenje i ponovo nazad bez upotrebe ruku ili bilo kog dela tela osim nogu i snage tela da vam pomognu da ustanete i sednete. Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate da imate jako kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgra i nogu da biste ga završili, potvrdila je doktorka.

Studija iz 2012. je otkrila da je test sedenja i stajanja značajan prediktor mortaliteta kod učesnika starosti između 51 i 80 godina. „Studija je pokazala da što je skor niži, to je sedam puta veća verovatnoća da ćete umreti u narednih šest godina“, objašnjava Azar, ali ističe da su ljudi koji su postigli najniži rezultat u studiji bili najstariji, što znači da su takođe imali najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, rekla je Azar. „Kako starimo, vreme provodimo pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali su ravnoteža, fleksibilnost i agilnost takođe veoma važni“, naglašava Azar.

Kako pravilno da uradite test?

Cilj je da pređete iz stajanja u sedenje na podu i ponovo stojite bez pomoći vaših ruku. Evo kako da to uradite: „Počnite da stojite i dajte sebi 10 poena, sedite na pod prekrštenih nogu, ustanite ponovo, oduzmite poen svaki put kada koristite ruku, koleno, podlakticu ili stranu noge da biste sebi pomogli. Ako možte da sedite i stojite bez pomoći, postigli ste savršenih 10. Ako uopšte nite mogli da ustanete,  rezultat je nula. „Osam bodova ili više je ono što želite“, objašnjava Azar, ali ističe da postoji mnogo stvari koje test ne uzima u obzir.

„Šta ako ste u formi, ali ste povređeni?“
Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili pričekajte dok se ne izlečite da biste probali test ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to je merilo vašeg zdravlja.


"Test takođe ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja. Dakle, ako imate problema sa pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi", objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vreme i da njen lični rezultat nije uvek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogi faktori mogu doći u igru. Ako, na primer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, odmorite se. Postoji čitava skala od 10 poena s razlogom.

"Ako ne dobijete rezultat koji želite, uzmite to sa rezervom. Ne možete da kontrolišete protok vremena ili starenje, ali možete da donesete odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije", objasnila je Azar.

Komentari (0)
Loading