Evo koliko puta je NORMALNO da mokrite u toku dana: Stručnjakinja je OTKRILA kada treba da se ZABRINETE!

Vesti 03.03.2023 17:25 0

Postoji i jedno pravilo od deset sekundi koje je veoma bitno

Evo koliko puta je NORMALNO da mokrite u toku dana: Stručnjakinja je OTKRILA kada treba da se ZABRINETE!

Shutterstock/tiktok/editor

Mokrenje i boja urina otkrivaju mnogo toga o našem zdravlju. Poželjno je često pražnjenje bešike, a velika greška koju mnogi ljudi prave jeste odlaganje mokraće.

Ako ste se nekada zapitali koliko dnevno treba da se olakšate, stručnjaci su dali svoj sud.

Svaka osoba bi dnevno trebalo da mokri šest do sedam puta, ako je popio oko dve litre vode koliko je potrebno organizmu. Tokom noći, normalno je probuditi se jednom i olakšati bešiku. Sve više od toga sve može da bude signal na prekomerni unos tečnosti ili na moguće zdravstvene probleme. 

Evo koliko puta je NORMALNO da mokrite u toku dana: Stručnjakinja je OTKRILA kada treba da se ZABRINETE!

Shutterstock

 

 

Fizioterapeutkinja Džordžija iz Australije koja na TikToku deli savete i odgovara na pitanja vezano za probleme sa karličnim dnom, kaže da postoje pokazatelji koji ukazuju da "nešto ne funkcioniše kako treba".

Da li svaki puta kada krenete na put odete u WC da se na silu ispraznite, čak i kad vam se ne ide? Ili dugo trpite i čekate da napunite bešiku pre nego što urinirate? Ako je vaš odgovor na ova pitanja potvrdan, onda bi trebalo da razmislite o promeni navika. 

Stručnjakinja je u videu objasnila šta se smatra "normalnim" brojem odlaska u toalet i kako da mokrite na "zdrav" način.

Prvo što treba da znate jeste da predugo zadržavanje urina može vremenom da oslabi  mišiće bešike. To takođe može da dovede do problema kao što su inkontinencija i nemogućnost potpunog pražnjenja bešike. Zadržavanje urina tokom izuzetno dugog vremenskog perioda takođe može da izazove infekcije urinarnog trakta zbog nakupljanja bakterija.

- Pražnjenje bešike svaka dva do tri sata se smatra normalnim. Ako to radite češće ili ređe od navedenog, i jedno i drugo mogu da dovedu do disfunkcije karličnog dna -, kaže Džordžija. 

-Poželjno je da, kada praznite bešiku, vaš mlaz traje od osam do deset sekundi. Treba da mokrite u kontinuitetu i da na kraju osećate da ste se ispraznili -, zaključila je.

Pogledajte video u kom Džordžija sve objašnjava.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading