OVA hrana može da POGORŠA simptome: Ako ste malaksali, prehlađeni i boli vas grlo, ne jedite je

Vesti 17.02.2023 09:00 0

Da li ste znali da u trenucima kada se osećate najslabije, postoji hrana koja dodatno može da pogorša simptome?

prehlada

Shutterstock

Stručnjaci ističu da nije isto ako pojedete piletinu tokom prehlade ili kada imate problem sa stomakom. Umesto da pomognete organizmu da se izbori sa virusom, ishranom možete još više da mu odmognete.

Evo koja hrana poboljšava i pogoršava određene simptome:

Malaksalost

Za opšte bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezijum ili kalcijum može da pomogne u ublažavanju bolova, istakla je Kristin Artur, internista u medicinskom centru u Kaliforniji. Ukoliko ste malaksali, najbolje namirnice su zeleno lisnato povrće, orasi, semenke, sušeni pasulj i cela zrna. U međuvremenu, hrana bogata kalcijumom uključuje konzervirani losos, jogurt, lisnato povrće i sok od pomorandže. Ono što dodatno može da pogroša simptome jeste sve što vas dehidrira, naročito alkohol i kofein.

Upaljeno grlo

Pokušajte da održite grlo vlažnim tvrdim bombonima i pijete puno tečnosti. Ako vam je grlo upaljeno, trebalo bi da jedete mekanu hranu: krem supe, pire krompir, jogurt, pa čak i kajganu. Izbegavajte tvrdu, grebljivu hranu kao što su čips ili orasi. Kiseli sokovi, kao sok od pomorandže, sok od grožđa i limunada, takođe mogu da iritiraju upalu grla.

Glavobolja

Dehidracija je jedan od vodećih uzroka glavobolje.

– Popijte flašu vode i sačekajte 20 minuta da vidite da li vam je bolje. Kofein je poznat po tome što vas isuši, ali ironično, male doze mogu povremeno da pomognu u ublažavanju migrene kod nekih ljudi. Ipak, za svaku šoljicu čaja ili kafe, popijte jednaku količinu vode da biste izbegli dehidraciju – rekao je doktor Artur.

Ukoliko imate svakodnevne glavobolje, ne uzimajte kofein. Druga hrana za koju se veruje da izaziva glavobolju uključuje veštačke zaslađivače, stare sireve koji sadrže tiramin, plus crno vino i prerađeno meso.

Prehlada

Stručnjaci su tokom prehlade preporučili kurkumu, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima. Preskočite začinjenu hranu i šećer, koji mogu da pogoršaju simptome.

Komentari (0)
Loading