Alergija na hranu može da bude vrlo OPASN: Ako primetite ovih ŠEST simptoma, odmah uradite test na toleranciju hrane

Vesti 12.02.2023 21:46 0

Ako imate neke od ovih simptoma, moguće je da ste alergični na neku hranu

Alergija na hranu može da bude vrlo OPASN: Ako primetite ovih ŠEST simptoma, odmah uradite test na toleranciju hrane

Shutterstock

 

Razno voće, bademi, kikiriki - bilo koja hrana može uzrokovati alergiju, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje. Neki znakovi da imate alergiju na određenu hranu su prilično očiti. Alergija na hranu ponekad može imati blage simptome, ali ako sumnjate da ste alergični, najbolje je da se testirate.

Takođe je važno sarađivati sa dijetetičarom specijalizovanim za alergije na hranu koji će vas voditi kako biste bili sigurni da zadovoljavate svoje prehrambene potrebe na odgovarajući način, a da pritom ostanete bezbedni.

Kašalj

Ako imate izražen kašalj ili teško dišete nakon što pojedete neku hranu, to bi mogli da budu simptomi alergije. Ti simptomi mogu daukažu na anafilaksiju, stanje koje može da oteži disanje.

Kožne reakcije

Ako vam se na telu pojavi osip nakon što pojedete neku hranu, to bi takođ moglo da ukaže da ste alergični. Takođe se mogu javiti i svrab, crvenilo na koži i otoci.

Oralni simptomi

Postoje i neki oralni simptomi koji mogu da ukažu na to da ste alergični na određenu hranu. Ti simptomi uključuju svrab u ustima ili oticanje jezika i grla. Takvi simptomi obično kratko traju, ali ukazuju na to da nešto nije u redu.

Gastrointestinalni problemi

Gastrointestinalni problemi mogu da budu povezani sa čitavim nizom problema, od alergije do trovanja hranom. Ako je u pitanju intolerancija na hranu, ljudi obično mogu da pojedu manje količine te hrane a da se ne jave simptomi.

Sa druge strane, ako ste alergični na neku hranu, mogu da se jave gastrointestinalni simptomi koji uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u trbuhu. Ako imate ove ekstremne reakcije, naročiro uz neke druge simptome alergije, trebalo bi da se što pre obratiti svom doktoru.

Kijanje ili svrab očiju

Kijanje ili svrab očiju nisu samo simptomi sezonske alergije na polen već mogu da budu i reakcija na neku hranu.

Vrtoglavica

Vrtoglavica nije simptom koji odmah povezujete sa alergijom na hranu, ali "The Health" piše da simptomi alergije na hranu mogu dauključuju i vrtoglavicu, bledilo kože, gubitak svesti ili pad krvnog pritiska.

To se naziva anafilaktički šok, najozbiljniji oblik anafilaksije. Ovi simptomi mogu da se jave pojedinačno ili u kombinaciji sa nekim drugim simptomima.

Treba napomenuti da navedeni simptomi mogu da ukažu i na nešto drugo osim na alergiju, ali najbolje je da budete oprezni i uradite neophodne testove, prenosi N1 Zagreb.

Komentari (0)
Loading