Visok holesterol može da "udari" u NOGE: Simptome ove arterijske bolesti nipošto NE SMETE ignorisati

Vesti 30.01.2023 09:00 0

Ovo su simptomi povišenog holesterola i periferne arterijske bolesti

stopala

Shutterstock

 

Povišeni holesterol dugo može da prolazi bez ikakvih simptoma u telu pa ga zato ponekad nazivaju i "tihim ubicom". Međutim, postoje i izuzeci od ovog pravila. 

Jedan od njih nastaje kad naslage holesterola doprinesu otvrdnjavanju zidova arterija u rukama i nogama. Tada se javljaju i zlokobni simptomi.

Ovaj proces koji se odigrava u krvnim sudovima naziva se periferna arterijska bolest. Prvi znaci subolni grčevi u kukovima, butinama ili listovima i to posle određenih aktivnosti. Najčešće se to događa posle dužeg hodanja ili nekog učestalog penjanja stepenicama. 

"Ovakve znake ne treba ignorisati", kaže dr Sandži Vegl, iz Američkog udruženja kardiovaskularnih laboratorija. "Telo je, zapravo, veoma inteligentno. To što će bolovi prestati kad se odmorite nije znak da treba zanemariti simptome, naprotiv, valja otići kod lekara što pre."

Prema njegovim rečima, simptomi periferne arterijske bolesti mogu biti i osećaj hladnoće u stopalu ili listu jedne noge, slabost ili utrnulost. Možete i sami da opipate puls na skočnom zglobu - ako je slab ili se uopšte ne oseća, to može biti upozorenje.

Dodatno, treba obratiti pažnju i na evenutalne promene boje kože, kao i ranice na nogama ili prstima koje ne zarastaju. Ne treba zanemariti ni usporen rast noktiju, pa ni nestanak malja, a erektilna disfunkcija je kod muškaraca znak da se jave lekaru.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading